Mogen cafés en restaurants tijdens de feestdagen langer openblijven dan 23 uur?

Cafés en restaurants in ons land hopen van de regering een uitzondering te krijgen op de geldende coronamaatregelen voor kerst- en oudejaarsavond. Op dit moment moeten horecazaken om 23 uur de deuren sluiten, maar Horeca Vlaanderen hoopt dat die regel niet van kracht zal zijn op deze twee feestdagen.

Door het hoge aantal besmettingen met het coronavirus en de vele Covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen besloot de regering eind november om in te grijpen. Op het Overlegcomité werd toen beslist dat cafés en restaurants om 23 uur moesten sluiten. Die maatregelen werden door de regering bevestigd op het meest recente Overlecomité begin december.

Het volgende Overlegcomité staat gepland op 22 december 2021, vlak voor de feestdagen. Hoewel onder andere minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) eerder al liet weten dat er dan geen versoepelingen moeten verwacht worden, hopen velen daar toch nog op.

Kerst- en oudejaarsavond

Volgens Horeca Vlaanderen is die datum echter te laat om belangrijke beslissingen te nemen over de feestdagen. CEO Matthias De Caluwé roept de regering in Het Laatste Nieuws op om daarover vroeger al samen te komen. “We willen vóór 22 december duidelijkheid van de regering of het sluitingsuur versoepeld wordt of hetzelfde blijft. Ondernemers moeten op dit moment hun bestellingen kunnen plaatsen”, zegt hij.

“Wij pleiten ervoor dat er al eerder een beslissing genomen kan worden, zodat gasten én ondernemers zich kunnen voorbereiden op de feestdagen. Als het sluitingsuur niet aangepast kan worden, dan kunnen uitbaters al dan niet beslissen om bijvoorbeeld takeaway te doen. Maar uiteraard willen we graag terug een kerst- en oudejaarsavond zoals voor corona”, gaat hij verder.

David Clarinval

Ook de Waalse horecaorganisatie komt met dezelfde vraag en lijkt daarbij op steun te kunnen rekenen van minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR). “Mensen moeten de mogelijkheid hebben om samen met familie op een redelijke manier feest te kunnen vieren, al moeten we natuurlijk voorzichtig blijven”, zei hij recent nog aan Bel RTL.

Meer