Yomiuri

74 bevestigde doden in Kentucky na reeks verwoestende tornado's, 14 doden in 4 andere staten die getroffen werden

In Kentucky, de Amerikaanse staat die afgelopen weekend het zwaarst getroffen werd door een reeks tornado’s, staat het voorlopige aantal doden op 74. De gouverneur waarschuwt ervoor dat het nog kan oplopen, want er zijn nog meer dan 100 mensen vermist.

Kort na de doortocht van de tornado's was sprake van zeker 70 doden en er werd gevreesd voor meer dan 100. Maar gouverneur Andy Beshear stelde het aantal doden in zijn staat vanmiddag bij naar 64. Later op de dag kwamen daar toch weer 10 slachtoffers bij.

In een kaarsenfabriek in Mayfield werd gevreesd voor veel slachtoffers van het noodweer, maar intussen is gebleken dat meer mensen de fabriek hebben kunnen ontvluchten dan eerder gedacht werd. Op het moment dat de tornado de fabriek tot puin herleidde, zouden er 110 mensen aan het werk geweest zijn. Volgens de laatste berichten kwamen daar 8 mensen om het leven. 8 anderen zijn nog vermist.

Herbekijk hier de VRT NWS Live met VS-correspondent Björn Soenens vanuit Mayfield, Kentucky:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Hoewel het aantal doden nu lager ligt dan afgelopen weekend werd gezegd, zou het de komende dagen toch weer kunnen oplopen. Maandagmorgen plaatselijke tijd waren nog meer dan 100 mensen vermist, aldus de gouverneur.

Naast de 74 doden in Kentucky zijn nog eens 14 doden bevestigd in de staten Illinois, Tennessee, Arkansas en Missouri.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Maar ook de materiele schade is uiteraard enorm. Volgens gouverneur Beshear zitten 26.000 huizen en bedrijven in zijn staat zonder stroom. In Mayfield zit zowat het hele stadje zonder stroom. Sommige plaatsen, zoals Mayfield, werden door de tornado’s volledig van de kaart geveegd.

Dat vele van die huizen zijn ingestort en verwoest, is niet zo verwonderlijk, zegt VS-correspondent Björn Soenens vanuit Mayfield, Kentucky. "Het is hier al geen rijke streek. We hebben hier huizen gezien die vaak niet veel meer zijn dan een paar houten planken die tegen mekaar getimmerd zijn. Het was hier al geen overschot aan welvaart en welzijn en die mensen zijn nu in een nog meer onzekere situatie terechtgekomen."

Intussen is al volop begonnen met het puin ruimen. "Want zo zijn Amerikanen ook", stelde Soenens vast, "ze laten er geen gras over groeien. Maar het zal hier een werk zijn van enorm lange adem."

Sommige burgemeesters waarschuwen ervoor dat het her en der heel lang kan duren vooraleer mensen weer elektriciteit, verwarming en stromend water zullen hebben.

De Amerikaanse president Joe Biden is van plan om woensdag een bezoek te brengen aan de zwaarst getroffen staat. Eerder wil hij niet gaan, om de reddingswerkers niet voor de voeten te lopen.

Yomiuri

Meest gelezen