Britse concurrentiewaakhond neemt zoveelste techreus in het vizier: onderzoek geopend naar Microsoft

De Britse mededingingswaakhond is een onderzoek begonnen naar de overname van spraaktechnologiebedrijf Nuance door Microsoft. In april nam Microsoft het spraaktechnologiebedrijf over voor zo’n 16,5 miljard euro. De Britse mededingingsautoriteiten onderzoeken of de overname schadelijk is voor de markt.

Britten liggen dwars

Het Britse Competition and Markets Authority (CMA) opent een onderzoek naar techreus Microsoft. In april nam Microsoft het spraaktechnologiebedrijf Nuance over. De CMA laat op hun website weten dat er volgens hen mogelijk sprake is van marktverstoring aangezien de concurrentie te sterk beperkt wordt.

In april kondigde Microsoft aan Nuance over te willen nemen voor 16,5 miljard dollar. Dat zou de grootste overname van Microsoft zijn sinds hun aankoop van de zakelijke netwerksite LinkedIn in 2016. Microsoft kreeg reeds de goedkeuring van de Australische en Amerikaanse mededingingsautoriteiten, en vrijdag berichtte persagentschap Reuters dat de Europese Commissie ook zijn zegen zou geven aan Microsoft.

Nuance speelde een grote rol in de ontwikkeling van Apples digitale assistent Siri, daarnaast wordt de technologie van Nuance vaak ingezet in de gezondheidssector, bijvoorbeeld om dokters ingesproken aantekeningen te laten maken.

Zorgen over killer acquisitions

De overname wekt toch zorgen op bij de CMA. De Britse competitiewaakhond toont zich opvallend bezorgd over zogenaamde killer acquisitions door Big Tech. Enorme techbedrijven zoals Meta (voormalig Facebook), Microsoft en Alphabet (Google) kopen namelijk steeds vaker kleine spelers op, daarmee schakelen ze potentiële concurrenten al uit nog voor ze een echte dreiging kunnen vormen.

Dat werkt uiteraard niet bevorderend voor de concurrentie en innovatie van de techmarkt, daarom treden mededingingsautoriteiten de laatste tijd steeds strenger op tegen mogelijk misbruik door Big Tech.

Eind november kwam de CMA bijvoorbeeld tot de beslissing dat Facebooks moederbedrijf Meta het gif-platform Giphy van de hand moest doen. De overname van Giphy zou de vrije werking van de markt namelijk verstoren aangezien Meta hierdoor een disproportioneel aandeel in het aanbod van gif-platformen in handen had.

Meer