© Jo Lambrechts

© Jo Lambrechts

© Jo Lambrechts

© Jo Lambrechts

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

COLUMN Jo Lambrechts: Al 100 jaar de smoôksjuùr en het café van tante Lucienne

Kortessem -

Jo Lambrechts schrijft een column over het dagelijkse leven in Kortessem.

Jo Lambrechts

Vroeger waren er honderden cafés in Kortessem. Mensen hadden nog geen tv en sociale media bestonden nog niet. Er werd veel gepraat, gedronken en gefeest. Zo opende Henri Nijs reeds in 1920 samen met Catharina Smets, weduwe van Buttiens Gustaaf en mama van Marie Buttiens, een café in Mersenhoven. Later verhuisden ze naar de Hasseltsesteenweg. Marie zou zich ontfermen over de boerderij en halfzus Lucienne Nijs werd waardin in het café ‘Bij Lucienne’.

In dit gezellig dorpscafé van Lucienne ‘Van Neske’ viel altijd wat te beleven. Ik herinner mij nog dat dit in de jaren 60 het clublokaal was van de Kortessemse CVP, de Leemcrossers en de Middenstand. Mijn vader ging er vaak vergaderen. Die vergaderingen waren zelfs zo boeiend dat hij altijd laat thuis kwam. Het interieur van dit cafeetje was sober ingericht, met oude keramische tegeltjes op de vloer, houten lambrisering tegen de muur en een eiken voortoog. Hierachter een groot houten barmeubel voor bierglazen en wat lekkers. Wanneer Lucienne in 1983 met pensioen ging, werd het café gesloten, maar werd er nog lang onder het hoedje getapt.

In het verlengde van het café lag de kleine boerderij van haar halfzus Marie. Het was een dorpsboerderij met wat koeien, varkens, kleinvee en streekfruit, zoals er meerdere in de buurt lagen. De zoon van Marie, Jef Buttiens, alias 'Jef van Trien van de Bot', zette de boerderij verder. Tot op 93-jarige leeftijd plantte Jef nog aardappelen, prei, wortelen en kolen. Kleinzoon Marco speelde er op het hooi en hielp grootvader soms op het veld of in de stallen. Hij snoepte dan van alle lekkernijen van de boerderij en mocht soms zelfs al eens mee helpen koken met de producten van de boerderij en zo kreeg Marco het smaak microbe te pakken.

In 2002 is hij aan de hotelschool in Hasselt begonnen en na heel wat stages en ervaringen is hij kok geworden. In 2010 mocht hij zelfs mee doen met het populaire VTM-programma 'Mijn Restaurant'. Marco’s lokale producten en streekgerechten waren zijn passie. In 2015 won hij de fel begeerde culinaire wedstrijd van de Confrerie van het Kortessems fruit en haar gastronomie. Later opende hij de Smoôksjuùr in het oude authentieke pand van zijn grootvader. Bovendien maakte hij van het bruincafé een nostalgisch ‘Smookwienkelke’ in de stijl van de sixties. Naast gezonde huisbereide specialiteiten, broodjes en Limburgse streekproducten, vind je er ook lokale dranken en producten van boeren en slagers in de nabije omgeving. Ook de aanduidingen zijn in het ‘plat Kotsoves’ geschreven. Een stukje Bokrijk in Kortessem. Vandaag is dit unieke concept is een belevenis en ademt de smaak van Limburg uit. Marie, Lucienne en Jef zouden fier geweest zijn als ze dit ziet en zoals Lucienne altijd zei: “Lùt het oech smoôke.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer