Direct naar artikelinhoud
NieuwsTech

Elon Musk wil koolstofdioxide uit atmosfeer halen en gebruiken als raketbrandstof

Elon Musk.Beeld EPA

Ondernemer en SpaceX-oprichter Elon Musk wil een programma opstarten waarbij CO2 uit de lucht gehaald wordt, en gebruikt kan worden als raketbrandstof. Dat zegt hij op Twitter. Volgens Musk is zijn voornemen belangrijk om ooit een ruimtereis te ondernemen richting de planeet Mars.

De raketten van SpaceX, waaronder de nieuwe Falcon 9, gebruiken zoals alle andere ruimteraketten kerosine als brandstof. Bij de verbranding daarvan komt zoals bij gewone voertuigen CO2 vrij. De uitstoot van de stof en de verhoogde concentratie ervan in de atmosfeer is een van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Hoe hij koolstofdioxide dan opnieuw wil omzetten naar een brandstof voor zijn raketten, is nog niet duidelijk.

Musk kondigde onlangs al het XPrize Carbon Removal-programma aan, waarbij hij 100 miljoen dollar (87 miljoen euro) vrijmaakt voor wetenschappers en studenten die methodes willen onderzoeken en ontwikkelen om CO2 uit de lucht te halen en om te zetten in een andere, properdere stof.

De miljardair, oprichter van onder meer het elektrische automerk Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX, werd gisteren nog verkozen tot Persoon van het Jaar bij Time. Time omschrijft Musk als een “clown, genie, aandachtszoeker, visionair, industrieel en showman”. 

Zijn nominatie leidt niet alleen tot applaus, maar echter ook tot forse kritiek. Vooral Musks attitude tegenover belastingen en vakbonden schiet critici in het verkeerde keelgat. Zijn vermogen wordt geschat op ongeveer 300 miljard dollar (266 miljard euro), waarmee hij de rijkste persoon op aarde is, terwijl hij de afgelopen jaren volgens onderzoek maar iets meer dan 3 procent belastingen betaalde.

Twitter bericht wordt geladen...