VIDEO. Geplande musicalzaal Studio 100 en Fernand Huts krijgt wind van voren

De dienst Veiligheidsrapportering van de Vlaamse overheid is uitgesproken tegen de bouw van een evenementenhal in de Waaslandhaven. De hal komt op de terreinen van Katoen Natie van eigenaar Fernand Huts. In 2018 zal Studio 100 er zijn musical 40-45 spelen. In een brief aan onder meer het gemeentebestuur van Beveren heeft de dienst laten weten dat ze honderdduizenden toeschouwers, in een gebied vol grote chemische bedrijven, onverantwoord vindt.

Stef Telen

Omdat de vrouw van Huts zo een grote musicalfan is, zou voor de de productie een nieuwe zaal worden gebouwd in Beveren. De zaal zou 70 bij 70 meter en in het havengebied liggen. Er was ook al een naam: Singelberg.

“Studio 100 heeft een aantal Cupido-pijltjes op ons afgevuurd en mijn vrouw en ik waren snel overtuigd”, aldus Huts enkele weken geleden. "Die liefde is de laatste tijd snel gegroeid, ik ben heel blij om een deel van zo’n mooi project op mij te kunnen nemen.”

De première staat gepland voor 7 oktober 2018. Dat is honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog en het moment waarop de kiem voor de Tweede Wereldoorlog werd gelegd.

Niet geschikt

Maar de dienst Veiligheidsrapportering van de Vlaamse overheid is niet onder de indruk van de plannen. Integendeel. "We hebben in januari al een brief gestuurd naar de initiatiefnemers om hen te melden dat de plannen indruisen tegen de richtlijnen voor Seveso 3-bedrijven", zegt Brigitte Borgmans van de dienst op de regionale zender TV Oost. "Die richtlijn bepaalt dat er voldoende afstand moet zijn tussen gevaarlijke bedrijven en gebouwen waar veel mensen komen." En die worden er verwacht in Singelberg. Naar de vorige historische productie van Studio 100 kwamen maar liefst 335.000 bezoekers. "Het is duidelijk dat deze locatie voor ons dus absoluut niet geschikt is', aldus Borgmans.

Ook het chemische bedrijf Lanxess, de buur van Huts in de Waaslandhaven, is niet te spreken over de plannen.

Functiewijziging

Het advies van de dienst Veiligheidsrapportering is wel niet bindend, een beslissing van de raad voor Vergunningsbetwistingen is dat wel. Maar Borgmans kon niet meedelen of de dienst die stap zet.

Katoen Natie kreeg vorige maand van de gemeente Beveren een vergunning voor de bouw van een nieuwe opslagloods. Via een functiewijziging zou die dan later worden omgevormd worden tot een evenementenhal. De Beverse burgemeester Marc Van De Vijver (CD&V) blijft achter het project staan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen