Verschillende Limburgse gemeenten willen een attest verplichten om geen onnodige last op de opvang te leggen. ©  Boumediene Belbachir (Archief)

Je kind tijdens verlengde kerstvakantie naar noodopvang sturen? Dan heb je attest nodig

Verschillende gemeentes in Limburg willen dat ouders een werkgeversattest voorleggen, alleen dan kan hun kind naar de noodopvang tijdens de verlengde kerstvakantie. Om zo’n attest te krijgen, moeten beide ouders in een cruciale sector zoals de zorg of Defensie werken.

Faustina Pauwels en Ianthe Keuninckx

Het Overlegcomité van 3 december besloot dat de kerstvakantie een week eerder begint dan normaal. Dat betekent dat veel ouders hun kinderen een week eerder thuis moeten houden of andere opvang moeten vinden, maar dat lukt niet voor iedereen. De gemeenten moeten daarom een systeem van noodopvang opzetten.

Zonder attest zal je kind niet naar die noodopvang kunnen gaan, zo blijkt uit een rondvraag. Verschillende Limburgse gemeenten willen die attesten verplichten om geen onnodige last op de opvang te leggen. Het is de bedoeling dat alleen ouders in cruciale sectors attesten voorleggen. “We hebben de richtlijnen van de Vlaamse overheid gevolgd. Het is dus letterlijk een noodopvang. Ouders mogen hun kinderen alleen inschrijven wanneer ze beiden in een cruciale sector werken of als er geen telewerk mogelijk is. Ook wordt er een attest van de werkgever gevraagd”, zegt Anniek Nagels, CD&V-schepen van Kinderopvang in Genk.

In Pelt werken ze met hetzelfde systeem, zegt schepen Ann Van Dorpe (CD&V). “We vragen dat de ouders die in kritische sectoren werken een attest bezorgen.”

Vrijwilligers

In Genk willen ze de scholen niet belasten en maken ze daarom gebruik van de gecentraliseerde opvang, verklaart Nagels: “In eerste instantie gaan we gebruikmaken van de al bestaande infrastructuren van de kinderopvang. In Genk zijn er vier gecentraliseerde kinderopvangen.”

In Pelt wordt er wel op de scholen gerekend. “Bijna alle scholen helpen mee om de kinderen op te vangen. De gemeente doet de opvang voor en na de schooluren, en de scholen doen het overdag. De leerkrachten komen op vrijwillige basis, dus we willen het aantal kinderen beperkt houden. Als we het zonder de scholen hadden moeten doen, zouden we heel weinig kinderen kunnen opvangen omdat er niet genoeg personeel is”, besluit Van Dorpe.