Vlaams minister Demir levert vergunning af voor storten van "vreemde" grond in Maasplas in Kinrooi

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft een vergunning afgeleverd aan een groep van vier grindbedrijven die "vreemde" grond mogen storten in een Maasplas in Kinrooi. Dat weet het Belang van Limburg. Nochtans mag dat niet van de Raad van State. Ontginnen kan wel, maar opvullen niet.

De gemeente Kinrooi heeft zich eerder al verzet tegen de plannen om grond te storten in een plas op haar grondgebied en kreeg daarover ook gelijk van de Raad van State. Burgemeester van Kinrooi, Jo Brouns (CD&V), begrijpt de beslissing van Demir dan ook niet: “Het gaat om vreemde gronden die van elders komen en waarvan de herkomst moeilijk in te schatten is. We weten dus niet welke stoffen er allemaal in die gronden zitten", zegt hij bij Radio 2 Limburg. "We willen uitgaan van het principe 'beter voorkomen dan genezen' want we zien tot wat dat eerder geleid heeft in Antwerpen.  We willen absoluut vermijden dat er in onze plas ook dergelijke gronden terechtkomen, met alle schadelijke gevolgen vandien”, besluit Brouns. De gemeente trekt daarom opnieuw naar de Raad van State. 

Er mag van vervuilde grond geen sprake zijn, de recreatie mag geen grote hinder ondervinden én de plasdiepte blijft ook na uitvoering ongeveer 20 meter diep
Zuhal Demir

“Het is jammer dat er gekozen wordt onrust of paniek te zaaien. Als één minister de bescherming van ons leefmilieu meer dan ooit hoog in het vaandel draagt, dan is het de huidige wel", laat het kabinet van minister Demir weten. "Daarom werd slechts voor 29 procent van de aangevraagde grondvolumes een vergunning afgeleverd en voor 71 procent van de aangevraagde volumes niet. Er mag van vervuilde grond geen sprake zijn, de recreatie mag geen grote hinder ondervinden én de plasdiepte blijft ook na uitvoering ongeveer 20 meter diep. Dat er bezorgdheden zijn over grondverzet anno 2021 is begrijpelijk, vandaar de noodzaak tot strikte toezicht bij de uitvoering. Maar dat kan ook zonder stemmingmakerij. Niettemin staat het de gemeente uiteraard vrij de beslissing aan te vechten, we leven in een rechtstaat.”

Meest gelezen