“Dit is comfortfood zoals je nog maar zelden ziet”: de 7 beste kookboeken voor onder de kerstboom
Cadeautjestijd komt er weer aan en jij trok natuurlijk het naamkaartje van tante Francine, die langs een omweg liet weten dat ze graag een kookboek cadeau krijgt. Maar hoe kies je het juiste exemplaar? Wij maakten alvast een selectie: dit zijn de zeven leukste kookboeken van het najaar.
De Thaise keuken van Boo Raan
• In een notendop: Boo Raan is het enige Thaise restaurant in België met een Michelinster. De recepten zijn puur, fris én volledig in balans.
• Waarom is dit boek zo bijzonder? Chef Dokkoon Kapueak heeft een levensverhaal om u tegen te zeggen. Ze groeide op in grote armoede en vond in België een tweede leven.
• Wie maak je er blij mee? Iedereen die houdt van de échte Thaise keuken en gember van citroengras kan onderscheiden.
• Aan wie geef je dit boek beter niet? Spicy food-haters die steevast op veilig willen spelen met ‘zoetzure kip’.
De Thaise keuken van Boo Raan, Dokkoon Kapueak, € 29, Uitgeverij Lannoo
One Pan Perfect
• In een notendop: De Australische, populaire kookboekenschrijfster Donna Hay is de trends voortdurend een stapje voor. Haar recepten zijn eigentijds en hebben altijd dat tikkeltje ‘je ne sais quoi’.
• Waarom is dit boek zo bijzonder? Alle recepten worden bereid in één bakplaat. Ideaal voor iedereen die snel een eenvoudige maar verrukkelijke maaltijd op tafel wil toveren.
• Wie maak je er blij mee? Ruimdenkende hobbykoks met gevoel voor esthetiek en een hekel aan afwassen.
• Aan wie geef je dit boek beter niet? Mensen die enkel een microgolfoven hebben.
One Pan Perfect, Donna Hay, € 32,99, Uitgeverij Spectrum
Kleine Bakkers
• In een notendop: Eén van de beste boeken over zuurdesembrood werd geschreven door de Amsterdamse topbakker Issa Niemeijer-Brown. Van zijn hand is dit bakboek voor kinderen.
• Waarom is dit boek zo bijzonder? Het is prachtig vormgegeven met wonderlijke illustraties. De broodrecepten zijn ambitieus, maar worden heel goed uitgelegd.
• Wie maak je er blij mee? Nichtjes en neefjes die verslaafd zijn aan Junior Bake Off en een sneetje zuurdesembrood wel kunnen waarderen.
• Aan wie geef je dit boek beter niet? Kinderen die hun handjes niet willen vuilmaken en alleen sponzig wit brood uit een plastic zak lusten.
Kleine bakkers, Issa Niemeijer-Brown & Rachelle Klaassen, € 17,50, Uitgeverij Brandt
Ovenschotels
• In een notendop: De gezellige ballendraaier Wim Ballieu gaat back to basics met hachis parmentier en hespenrolletjes, maar introduceert ook exotische ovenschotels.
• Waarom is dit boek zo bijzonder? Dit is comfortfood zoals je nog maar zelden ziet. Bij elke foto wil je verder in je tv-dekentje kruipen en je krijgt ook zin om eindelijk nog eens te bellen met de bomma.
• Wie maak je er blij mee? Iedereen (van vegetariërs tot vleeseters) die opgroeide in de Vlaamse klei en ooit troost vond in een krokant korstje gegrilde kaas.
• Aan wie geef je dit boek beter niet? Eenzaten met een voorkeur voor functionele, smaakloze astronautenvoeding.
Ovenschotels, Wim Ballieu, € 24,50, Uitgeverij Pelckmans
Onweerstaanbaar kant-en-klaar
• In een notendop: Veel sfeer en lekkere gerechten in nauwelijks een kwartier tijd. Dat is de basis van dit boek, waarin twee foodstilisten creatief goochelen met kant-en-klaar.
• Waarom is dit boek zo bijzonder? Supermarktpotjes worden met een minimum aan inspanning omgetoverd tot oogstrelende, culinaire creaties.
• Wie maak je er blij mee? Instagrammende young professionals die indruk willen maken met hun dinner parties, maar dan zonder afwas. En zonder koken eigenlijk.
• Aan wie geef je dit boek beter niet? Hobbykoks die nog nooit een bouillonblokje hebben gekocht, moeiteloos mayonaise kloppen en graag opscheppen over hun zuurdesembrood.
Onweerstaanbaar kant-en-klaar, Virginie Schoelinck en Silke Van Engeland, € 24,99, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts
Samen Eten
• In een notendop: Een ode aan het gezinsleven, waarin we alle beeldschermen aan de kant schuiven en samen tafelen met kind- en tienervriendelijke gerechten.
• Waarom is dit boek zo bijzonder? Zodra je een boek van Jamie Oliver opent, spat de levensvreugde ervan af. Wij verheugen ons al op die fantastische taco party.
• Wie maak je er blij mee? Van alleenstaande bakfietsouder tot groot gezin met zes kinderen: iedereen die geniet van blije gezichten aan tafel zal hier heel gelukkig van worden.
• Aan wie geef je dit boek beter niet? Mensen die eigenlijk niet zo graag eten en al tevreden zijn met een opgewarmd blik bonen in tomatensaus.
Samen Eten, Jamie Oliver, € 32,50, Uitgeverij Kosmos
Fast Food 3
• In een notendop: De vrouw die Vlaanderen moeiteloos gezonder leerde koken, bundelt in het derde deel van de Fast Food-reeks opnieuw een verzameling voedzame, lichte gerechten, zoals een ‘open lasagne van courgette en mozzarella’.
• Waarom is dit boek zo bijzonder? Sandra blijft altijd zo heerlijk gewoon en bij élk gerecht denk je: yep, dat gaat me lukken.
• Wie maak je er blij mee? Mensen die van drie walletjes willen eten: lekkere gerechten die snel klaar zijn én waar je niet dik van wordt. Tenzij je zes porties eet.
• Aan wie geef je dit boek beter niet? Iemand die standaard ontbijt met spek en eieren, luncht met een smos préparé en dineert met spaghetti bolognaise.
Fast Food 3, Sandra Bekkari, € 24,99, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts
Bekijk het boek hier.
Meer inspiratie voor de feestdagen vind je in onze kerstgids.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
-
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
PREMIUM
Exclusief: 3 recepten uit Yotam Ottolenghi’s nieuwste boek. “Je moet niet noodzakelijk elk ingrediënt in huis hebben om het te maken”
Alles uit de kast halen. Dat is wat Yotam Ottolenghi (52) wil dat je doet met zijn nieuwe boek ‘Shelf Love’. Het is een ode aan koken met wat je in huis hebt, niet meer, niet minder. De Brits-Israëlische bestseller-kookboekenauteur maakte het met zijn Ottolenghi Test Kitchen in Londen, waar de Bahreinse Noor Murad de leiding heeft. NINA strikte de twee voor een exclusief dubbelinterview en mag drie nieuwe recepten in primeur publiceren. “Zelfs als we iets koken waarmee mensen uit de westerse wereld heel vertrouwd zijn, zoals lasagne, vragen we ons af: hoe maken we het Ottolenghi?” -
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
-
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
Granola lijkt gezond, maar niet élke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft 10 granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?