Elon Musk legt uit waarom Dogecoin nog steeds een beter betaalmiddel dan Bitcoin is

De rijkste man ter wereld houdt vol dat Dogecoin (DOGE) een betere transnationale munteenheid dan Bitcoin (BTC) is.

Elon Musk heeft in een interview met Time Magazine uitgelegd waarom de grapmunt Dogecoin volgens hem nog steeds beter geschikt is voor internationale transacties dan Bitcoin, de oudste en meest waardevolle cryptomunt ter wereld.

Het gesprek met de SpaceX en Tesla-CEO werd maandag gepubliceerd door Time, nadat de man door het kwaliteitsblad verkozen werd als “Person of the Year” vanwege de invloed die hij het voorbije jaar op de wereld had.

Musk beschouwt Bitcoin nog steeds als het beste oppotmiddel dat er op dit moment beschikbaar is. Dat zou te verklaren zijn door het lage dagelijkse transactievolume van het Bitcoin-netwerk en de hoge transitievergoedingen die beleggers nog steeds moeten afdokken aan cryptominers. Bovendien kent Bitcoin een ingebouwde schaarsheid van 21 miljoen Bitcoins (de laatste zou gemined worden rond het jaar 2140), die elk deelbaar zijn door 100 miljoen Satoshi’s.

Maar mememunt Dogecoin zou echter beter geschikt zijn als internationaal digitaal betaalmiddel. Het systeem van de munt met een Shiba Inu-hondje als mascotte zou een pak meer transacties kunnen ondersteunen en minder gevoelig zijn aan inflatie dan fiatgeld.

“Dogecoin moedigt mensen aan om het uit te geven”

Nochtans worden er enorm veel DOGE-munten bijgemaakt. Sinds oktober van dit jaar zouden er maar liefst 130 miljard stuks van de cryptomunt in omloop zijn. Op het moment van schrijven kost één Dogecoin zo’n 0,16 dollarcent. De totale marktwaarde van Dogecoin noteerde dinsdagochtend op iets meer dan 21,1 miljard dollar.

Volgens Musk zou de munt echter weinig last van inflatie ondervinden. Het inflatiecijfer van Dogecoin ligt namelijk vast en is geen relatief cijfer dat opschaalt. Dit betekent dat de impact van de inflatie van de Dogecoin afneemt naarmate er meer van de cryptomunten in circulatie zijn. 

“Het [Dogecoin] is enigszins inflatoir. En dat is eigenlijk goed omdat het mensen aanmoedigt om uit te geven, in plaats van erin te investeren als een oppotmiddel”, zei Musk tijdens het interview.

Hiermee verwijst Musk duidelijk naar het huidig gebruik van Bitcoin, dat ooit ontworpen was als een virtuele munteenheid voor snelle en internationale transacties, maar nu eerder aangewend wordt als een investeringsklasse.

De macht van Musk

Musk herhaalt in het interview feitelijk dezelfde standpunten die hij ook verdedigde tijdens de B-Word-conferentie, waarin hij het gesprek aanging met voormalig Twitter- en huidig Block-CEO en Bitcoin-apostel Jack Dorsey over de toekomst van cryptomunten.

De Zuid-Afrikaanse miljardair heeft het laatste jaar een enorme invloed gehad op de koers van allerlei cryptomunten. Zo kondigde Tesla, de grootste elektrische autobouwer ter wereld, in de eerste helft van het jaar aan dat het belegt in Bitcoins en aanvaardt als betaling. Later liet Tesla de optie om te betalen met Bitcoin vallen, vanwege zorgen over de uitstoot die de miners van dat systeem veroorzaken. Daardoor werd de gehele cryptomarkt gekelderd

Ondertussen beïnvloedde Musk met willekeurige (en soms absurde) tweets geregeld de koers van Dogecoin en zijn neefjes, zoals Shiba Inu. Het is ondertussen een traditie geworden die tot op vandaag blijft aanhouden, maar intussen wel aan kracht moest inboeten.

(kg)

Meer