Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsCoronapil

Coronapil van Pfizer voor bijna 90 procent effectief tegen zware gevolgen Covid-19

Coronapil van Pfizer voor bijna 90 procent effectief tegen zware gevolgen Covid-19
Beeld AFP

Volgens farmabedrijf Pfizer daalt het risico op hospitalisatie en overlijden bij een covidinfectie met 89 procent wanneer zijn coronapil binnen de drie dagen na de eerste symptomen wordt toegediend. Ook tegen de omikronvariant zou een behandeling met Paxlovid effectief blijven.

De labstudie suggereert volgens Pfizer ook dat het medicijn zijn doeltreffendheid behoudt tegen de zich snel verspreidende omikronvariant. Bedoeling van het bedrijf is dat mensen de pillen – met de naam Paxlovid – thuis kunnen innemen voordat ze zo ziek zijn dat ze naar het ziekenhuis moeten. 

Pfizer verkondigde een maand geleden al dat het medicijn voor ongeveer 89 procent effectief was in het voorkomen van ziekenhuisopnames of sterfgevallen in vergelijking met een placebo. Toen baseerden onderzoekers zich op tussentijdse resultaten bij ongeveer 1.200 mensen. De nieuwe gegevens waarmee het bedrijf vandaag naar buiten komt omvatten duizend testpersonen meer. Niemand in de groep die de Pfizer-behandeling kreeg overleed, vergeleken met 12 sterfgevallen onder placebo-ontvangers.

Paxlovid wordt momenteel nog onderzocht door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA vooraleer het in Europa op de markt gebracht mag worden. Voorlopig is er over een eventuele Belgische aankoop nog niets beslist, zegt Wendy Lee, woordvoerster van de FOD Volksgezondheid.

Eerder kreeg wel al het medicijn molnupiravir van farmabedrijf Merck een voorlopige Europese goedkeuring. België besliste vorige week om daar 11.520 behandelingen van aan te kopen. Het geneesmiddel is geschikt voor het behandelen van patiënten die geen bijkomende zuurstof nodig hebben en die een verhoogd risico lopen om een ernstige vorm van covid-19 te ontwikkelen. De pil moet zo snel mogelijk na de diagnose toegediend worden, en zeker binnen de vijf dagen na het opduiken van de eerste symptomen. De pil moet gedurende vijf dagen tweemaal per dag ingenomen worden.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog.