Na aanhoudende geruchten: vrouw (22) dient klacht in tegen zanger Marco Borsato, voor seksueel misbruik

In Nederland heeft een 22-jarige vrouw, die zegt vanaf haar 15e seksueel te zijn misbruikt door zanger Marco Borsato (54), officieel aangifte gedaan bij de zedenpolitie in de regio Midden-Nederland. Dat meldt de Nederlandse krant De Telegraaf en het nieuws wordt bevestigd door de advocaat van Borsato. De zanger zelf reageert enkel schriftelijk en trekt zich terug als ambassadeur van de organisatie War Child.

Volgens De Telegraaf is de vrouw in kwestie een dochter van een voormalige medewerker van Marco Borsato, en kwam de zanger dus geregeld bij hen thuis over de vloer. Dat gebeurde meer en meer, na het overlijden van de vader van de jonge vrouw.

In haar aangifte zegt de 22-jarige vrouw dat er gedurende haar tienerjaren sprake is geweest van het plegen van "ontuchtige handelingen", aldus De Telegraaf. In de periode van 2014-2019 was de jonge vrouw bovendien quasi even oud als Borsato's eigen dochter Jada (nu 19).

Bij aanranding gaat het specifiek om ongewenst aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten. De vrouw vraagt om de strafrechtelijke vervolging van Borsato voor die feiten. De politie heeft bewijsmateriaal in beslag genomen, dat de aangifte kan ondersteunen. Het Openbaar Ministerie zal de zaak onderzoeken.

Ik ontken alle aantijgingen, die ik tot nu toe enkel via de pers heb vernomen.

Marco Borsato, in een schriftelijke reactie

Het gonst al een tijdje van de geruchten, dat Marco Borsato zich schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag tegenover minderjarigen. Die roddels circuleren vooral online, in zogenoemde "juice channels": dat zijn kanalen op sociale media die allerlei ongecheckte roddels verspreiden over bekende Nederlanders.

Borsato zelf deed er de voorbije weken volledig het zwijgen toe, maar de Nederlandse ster diende donderdag via Knoops' Advocaten een verzoek in bij het Openbaar Ministerie in Nederland om te onderzoeken wie die geruchten heeft verspreid. Het is nog niet duidelijk of het Openbaar Ministerie op die vraag zal ingaan.  

Maar amper enkele dagen na die stap van Borsato is er nu een (eerste) officiële klacht tegen hem ingediend bij de politie. En zo zijn de aanhoudende geruchten niet meer louter geruchten. De advocaten van Borsato bevestigen de klacht in een zakelijk en kort statement.  

In de schriftelijke verklaring verspreid door zijn advocaten zegt Borsato het volgende: "Ik heb zojuist kennis genomen van het feit dat aangifte jegens mij is gedaan. De aangifte is duidelijk een reactie op het door mij aangevraagde onderzoek bij het Openbaar Ministerie. Het is goed dat er nu een aangifte ligt, want die kan dan betrokken worden bij het onderzoek dat ik heb gevraagd. Ik zie de uitkomst van het onderzoek met vertrouwen tegemoet. Ik ontken zoals bekend alle aantijgingen die ik tot dusverre alleen via de pers mocht vernemen." 

In een tweede, korte verklaring laat Borsato - ook schriftelijk - weten dat hij niet langer ambassadeur zal zijn voor de organisatie War Child, die zich wereldwijd inzet voor kinderen en jongeren die opgroeien in oorlog of geweld. "Ik heb vanmiddag besloten om mij officieel als ambassadeur van War Child terug te trekken. Ik wil mij volledig richten op de verdediging en niemand in mijn omgeving daarmee belasten en al helemaal niet een instantie als War Child, die mij zo aan het hart gaat”. 

De aanhoudende geruchten over grensoverschrijdend gedrag dateren uit de periode 2012 tot 2020. Toen was Marco Borsato coach in "The voice kids", een muzikale talentenjacht voor jongeren. Hij zou in die periode barbecues georganiseerd hebben voor alle kandidaten en hun families bij hem thuis. Op die bijeenkomsten zou hij grensoverschrijdend gedrag hebben gepleegd, zo willen de geruchten.

Woelige periode

Borsato verdween de voorbije jaren even uit de spotlights, na een burn-out, een faillissement, en de scheiding van zijn vrouw Leontine. In "Het huis" op Eén blikte Borsato bij Eric Goens terug op die woelige periode. 

Hij leerde naar eigen zeggen meer dan ooit de waarde van zijn gezin en familiale warmte kennen, want hij woonde in de meest woelige periode zelfs een tijdje weer bij zijn moeder. Intussen staat de zanger terug in de belangstelling, heeft hij nieuwe muziek uit, en heeft hij zich verzoend met zijn ex-vrouw Leontine, met wie hij nu een LAT-relatie heeft.  Er stond een concertreeks gepland, maar die shows zijn door de coronasituatie voor een onbepaalde tijd uitgesteld.

Borsato is één van de grootste Nederlandse artiesten aller tijden. Voor zijn overspel met pianiste Iris Hond (34) uitlekte, gevolgd door een scheiding, had de Nederlands-Italiaanse zanger bovendien het imago van een echte familieman te zijn, in een hecht gezin met vrouw en drie kinderen. Deze aanklacht tegen hem veroorzaakt in de Nederlandse pers dan ook veel beroering.

Meest gelezen