©  AP

Politie en parket waarschuwen voor RAT-fraude: “Slachtoffer raakte 183.000 euro kwijt”

De politie en het Antwerps parket waarschuwen opnieuw voor een gewiekste vorm van online oplichting. Deze keer gaat het om de zogenaamde RAT-fraude. Daarbij loggen criminelen vanop een afstand in op de computer van het slachtoffer, om zo geld te stelen. Vaak gaat het om grote bedragen. Recent deed een slachtoffer zelfs aangifte voor de diefstal van 183.000 euro.

Bij RAT-fraude wordt het slachtoffer in eerste instantie opgebeld door de oplichters. “Ze beweren een medewerker te zijn van een betrouwbare organisatie zoals de bank, de politie, Microsoft of Google en melden dat het geld van het slachtoffer niet veilig is”, legt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket uit.

De zogezegde medewerkers zeggen het slachtoffer te willen helpen door snel toegang te krijgen tot hun computer. “Daarbij maken ze gebruik van hulpprogramma’s waarmee ze op afstand kunnen inloggen op andere computers, zogenaamde Remote Acces Tools (RAT). Met die programma’s beweren ze bijstand te kunnen bieden om geld veilig te stellen of te helpen bij beleggingen met bijvoorbeeld cryptovaluta”, gaat Aerts verder.

In de praktijk krijgen de criminelen zo een vrijgeleide naar de bankgegevens van het slachtoffer en kunnen ze zo geld overschrijven vanop de rekeningen. Het Antwerps parket zag de laatste maanden een toename van het aantal aangiftes. “Vaak gaat het om grote bedragen. Bij de recentste aangifte was iemand 183.000 euro kwijt. En er lopen nog enkele dossiers”, zegt Aerts. Daarom waarschuwen politie en parket nu nogmaals voor deze gewiekste vorm van oplichting.

Nooit toegang geven

Hoe kan je best voorkomen dat je het slachtoffer wordt van RAT-fraude? Belangrijk is om altijd en overal je eigen bankgegevens te beschermen. “Een bank zal nooit vragen om software te downloaden en installeren of geld tijdelijk over te zetten naar een zogenaamde veilige rekening”, waarschuwt het parket. “Het is bovendien nooit een goed idee om mensen op afstand toegang te geven tot je computer als je bankverrichtingen aan het uitvoeren bent.”

Wie toch het slachtoffer is geworden van RAT-fraude, krijgt de raad zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie en bij de bank om zo te proberen de financiële transactie te laten blokkeren. Verzamel ook zo veel mogelijk relevante informatie en geef die door aan de politie.

LEES OOK. Gepensioneerde brandweerman via kaartlezer voor 50.000 euro opgelicht

 © Parket Antwerpen

jtp, nelo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen