5 bij 5 millimeter, zesde van duimnagel groot: exemplaar van kleinste boek van de wereld gaat in Brussel onder de hamer

In Brussel gaat een exemplaar van het kleinste boek van de wereld onder de hamer. Het meet amper 5 millimeter bij 5 millimeter en is in 1952 gedrukt door het Gutenberg Museum in Mainz. Binnenin staan 7 versies van het Onze Vader. Het werkje is geschat op 1.000 tot 1.500 euro.

Wie een buitengewoon cadeau voor onder de kerstboom op de kop wil tikken, kan eind deze week bij het veilinghuis Arenberg Auctions in Brussel terecht. Daar gaat een exemplaar van het kleinste boek van de wereld onder de hamer, een gebedsboekje dat nauwelijks 5 millimeter bij 5 millimeter meet. "Dat is ongeveer een zesde van een duimnagel, piepklein", zegt veilingmeester Henri Godts in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Het is een echt boekje, met een aantal bladzijden gebonden in een lederen bandje. Het heet "The lord's prayer" en telt 7 versies van het Onze Vader. De woorden zijn microscopisch klein gedrukt, dus echt geminiaturiseerd. Je kan de teksten lezen, maar dan heb je een loep nodig."

Verschillende originele drukstaafjes waarmee de boekjes zijn gedrukt, worden samen met dit exemplaar geveild.

Johannes Gutenberg

Het hebbeding is net geen 70 jaar oud. "In 1952 is het gedrukt door het Gutenberg Museum in Mainz in Duitsland. Dat is vernoemd naar de uitvinder van de boekdrukkunst in het Westen, Johannes Gutenberg. Rond 1450 begon hij boeken te drukken zoals we die vandaag kennen, met losse letters op papier."

"Het was een technische uitdaging om zoiets kleins te kunnen publiceren. Na de Tweede Wereldoorlog zocht het Gutenberg Museum naar fondsen voor zijn heropbouw en herinrichting. Daarom heeft het toen enkele honderden exemplaren van een spectaculair klein boekje gemaakt en verkocht. Uniek is dit exemplaar dan ook niet."

Toch is het boek volgens Godts een echt collector's item. "Miniatuurboekjes zijn 7 centimeter hoog of kleiner. Dit is dus een extreem exemplaar in zijn soort. In de VS en in Europa bestaan verzamelingen van honderden stuks miniatuurboekjes, maar dit springt eruit. Het is de kroon op een verzameling, het kleinste boek van de wereld en dan nog door het Gutenberg Museum gemaakt."

"De verzamelaar die dit exemplaar verkoopt, heeft het tientallen jaren in zijn collectie gehouden. Het is geschat op 1.000 tot 1.500 euro. Het wordt bewaard in een juwelendoosje, alsof het een ring was. Je zou het in een transparant edelmetaal kunnen gieten en als een juweel rond je nek dragen."

Arenberg Auctions is te zien in "Het hoogste bod", een reeks over de wereld van veilinghuizen. Je kan alle afleveringen bekijken op VRT NU.

Meest gelezen