Nederland verlengt coronamaatregelen tot 14 januari, alle volwassenen een boosterprik in januari

De Nederlandse regering heeft in een persconferentie aangekondigd dat de huidige coronamaatregelen gelden tot minstens 14 januari. Volgende week kunnen er extra verstrengingen bijkomen. Daarnaast werd gezegd dat alle volwassen Nederlanders de uitnodiging voor hun boosterprik in de tweede helft van januari moeten ontvangen.

Nederlands premier Mark Rutte en zijn minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge hielden dinsdagavond een persconferentie waarin ze een stand van zaken gaven over de aanpak van de coronacrisis. Daarin deelden ze alvast het slechte nieuws mee dat de huidige coronamaatregelen zeker tot 14 januari blijven gelden.

Met vier rond de kersttafel

In Nederland geldt momenteel een ‘avondlockdown’: alle niet-essentiële winkels moeten de deuren tussen 17u en 5u gesloten houden. Essentiële winkels zoals supermarkten en apotheken blijven open tot maximaal 20u. Daarbovenop mogen Nederlanders maximaal vier personen van buiten hun huishouden per dag ontvangen, dit blijft ook gelden tijdens de feestdagen.

“In deze kerstperiode is het natuurlijk niet de blijde boodschap waar je op hoopt”, zegt premier Rutte tijdens de persconferentie. Maar de ernst van de situatie maakt volgens de premier zulke maatregelen absoluut noodzakelijk. “Hou je op bezoek bij opa en oma extra goed aan de maatregelen. Probeer contact tussen kinderen en 70-plussers zo veel mogelijk te voorkomen. Dus niet met de kleinkinderen knuffelen onder de kerstboom”, waarschuwt hij.

Boosterprik

De Nederlandse overheid wil ook sneller werk maken van de boostercampagne. Daarom moet elke volwassen Nederlander tegen het einde van januari de kans gehad hebben om een afspraak te maken voor de derde prik.

Aanvankelijk was het doel om iedereen zes maanden na zijn tweede prik het boostervaccin toe te dienen, die termijn is nu verkort naar drie maanden. Ook in België heeft minister Vandenbroucke nagevraagd of zo’n versnelde booster een mogelijkheid is.

Extra week kerstvakantie

Net zoals in België gaan de Nederlandse basisscholen vroeger in kerstvakantie. Vanaf maandag 20 december zullen alle Nederlandse basisscholen de deuren moeten sluiten, dat is een week vroeger dan normaal.

Meer