Heerst er een machocultuur bij Tesla? Zes klachten ingediend en ook kritiek op topman Musk

Zes vrouwelijke werknemers hebben dinsdag een klacht ingediend bij de rechtbank in Californië tegen autobouwer Tesla wegens seksuele intimidatie op de werkvloer. Volgens hun advocaat heerst er een ongezonde bedrijfscultuur bij Tesla, die mede aangewakkerd wordt door topman Elon Musk.

Het gaat om vijf vrouwen die in de Tesla-fabriek in het Californische Fremont werken en een collega die elders in Californië bij de autobouwer aan de slag is. Hun verhalen zijn gelijklopend: er zou sprake zijn van zowel ongewenste opmerkingen als aanrakingen, waarbij Tesla’s personeelsdienst weinig deed om het gedrag te stoppen of te bestraffen.

Sommige vrouwen hulden zich zelfs in ruimzittende kledij om geen opmerkingen meer over hun vrouwelijke vormen te krijgen, zo bericht The Washington Post, en zetten dozen rond zich om te vermijden dat mannen te dicht kwamen. In de aanklachten wordt de werkvloer van Tesla vergeleken met “een archaïsche bouwwerf” en een “studentenhuis”.

De zes aanklachten voegen zich bij een eerdere gelijkaardige procedure die een andere Tesla-werkneemster in november ingezet had. Tesla zelf reageerde niet op de nieuwe klachten.

Elon Musk

Opmerkelijk is dat in de procedures ook CEO Elon Musk, recentelijk door het magazine TIME uitgeroepen tot “Persoon van het Jaar”, persoonlijk op de korrel genomen wordt. Hij wordt verweten mee de vrouwonvriendelijke bedrijfscultuur op Tesla’s werkvloer in de hand te werken.

Musk waagt zich in zijn tweets wel eens aan knipogen met seksuele connotaties. Eén vrouw vertelde The Washington Post dat “alles erger werd” toen het Model Y werd aangekondigd, en Tesla-CEO Elon Musk “S3XY” tweette. Dat is het acroniem dat verwijst naar de Model S, 3, X en Y.

David Lowe, de advocaat van de zes, spreekt van “een houding aan de top die het patroon van alomtegenwoordige seksuele intimidatie en vergelding in het hart van deze zaken mogelijk maakt”. Zijn advocatenkantoor vertegenwoordigt ook de ex-werkneemster die Rivian aanklaagde wegens “de interne machocultuur”. Rivian is een concurrent van Tesla.

Eerder dit jaar schikte Tesla in een zaak over racisme op de werkvloer.

(ns)

Meer