©  AP

Poetin steunt China en bevestigt aanwezigheid op Olympische Winterspelen

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag tijdens een videoconferentie met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping zijn aanwezigheid op de Olympische Winterspelen 2022 bevestigd. Poetin benadrukte ook zijn steun aan China nadat verschillende westerse landen een diplomatieke boycot van het sportevenement hadden afgekondigd.

Bron: BELGA

Na de Verenigde Staten hebben Australië, het Verenigd Koninkrijk en Canada aangekondigd dat ze wel atleten zullen sturen naar de spelen, maar geen ministers en andere regeringsvertegenwoordigers. Belangrijke reden voor de boycot is de slechte behandeling van de Oeigoeren in de Chinese provincie Xinjiang

Volgens China willen deze westerse landen het evenement misbruiken voor “politieke manipulatie”. Moskou betuigt nu haar steun aan Peking en zegt zich ook te verzetten tegen “elke poging om sport en de Olympische beweging te politiseren”.

Rusland zelf kwam in 2015 in opspraak vanwege een groot dopingschandaal en werd voor enkele jaren geschorst van belangrijke, internationale sportevenementen. Volgens Rusland gebruikt het Westen dit dopingschandaal ook als geopolitiek drukmiddel.

Russische atleten die kunnen aantonen dat ze niets met het dopingsyteem te maken hebben, mogen meedoen onder een neutrale vlag en zullen dus aanwezig zijn op de Winterspelen in Peking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer