Mysterie paarse gracht in Schoten opgelost: “Neen, het is geen Bourgondisch bloed”

Schoten -

Het mysterie van de paarse hofgracht in het park van Schoten is opgelost. Het klinkt te eenvoudig om waar te zijn, maar het is een purperbacterie – die bestaat echt – die voor de verkleuring zorgt. Dat heeft Siegfried Vlaeminck, professor bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, vastgesteld na analyse van enkele stalen. Eerder werd gedacht aan Bourgondisch bloed, een rode blauwalg. “Maar dat is het niet”, zegt Vlaeminck.

Jan Auman

LEES OOK. Paarse hofgracht stelt gemeente Schoten voor groot mysterie: “Laat honden er niet in zwemmen”

Niet alleen heel Schoten, maar half Vlaanderen was de voorbije dagen in de ban van de paarse gracht in de buurt van het Kasteel van Schoten. Dat er geen toxische vervuiling in het spel was, werd meteen duidelijk. Er was geen lozingsbron, het water stinkt niet en de eenden lijken er geen last van te hebben.

Maar wat zorgde dan wel voor die vreemde, opvallende kleur? Professor Siegfried Vlaeminck, hoofddocent microbiële cleantech watercyclus en voedselketen aan de Universiteit Antwerpen en een autoriteit in zijn onderzoeksgebied, bracht het antwoord. Hij had de reportage in Gazet Van Antwerpen gelezen en nam zelf contact op met de radeloze gemeente Schoten. Doctoraatsstudente ingenieur Naïm Blansaer werd naar het park Van Schoten gestuurd om enkele stalen van het paarse water te nemen.

Professor bio-ingenieurswetenschappen Siegfried Vlaeminck (UAntwerpen). © Radio 1

Zwavel

“Uit onze analyse blijkt dat het water van de Schotense hofgracht vergeven is van een purperbacterie”, brengt professor Vlaeminck uitsluitsel. “Die is in tegenstelling tot blauwalgen doorgaans niet giftig. Van Bourgondisch bloed is dus geen sprake. Purperbacteriën zitten zowat overal, maar gaan alleen bloeien onder specifieke omstandigheden.”

“De bacterie heeft wellicht zwavel nodig en dat ontstaat in zuurstofarm water. Wat deze specifieke omstandigheden in de Schotense gracht veroorzaakt heeft, is niet duidelijk. Mogelijk liggen er extra veel rottende bladeren op de bodem of werd de bodem omgewoeld door mens of dier? Daarvoor zou verder onderzoek nodig zijn. In het buitenland komt het fenomeen al eens voor in mestopslaglagunes. Purperbacteriën groeien door lichtopname. Daardoor krijgen ze hun paarse kleur.”

De purperen hofgracht van Schoten. © RR

Purperbacteriën mogen dan zeldzaam zijn, ze vormen gelukkige geen bedreiging voor de volksgezondheid. Dat bevestigt professor Vlaeminck. “Al is zuurstofarm zwavelrijk water ook weer niet ideaal om je hond in te laten zwemmen. Maar wij onderzoeken purperbacteriën vooral om een bijdrage te leveren tot een meer duurzame voedselketen. Ze kunnen hopelijk belangrijke vervangers worden van dierlijke eiwitten en zo onder meer in veganistische hamburgers verwerkt worden.”

De Vlaamse Milieumaatschappij nam kennis van het onderzoek door professor Vlaeminck en is van mening dat verder ingrijpen of bijkomende staalnamen niet nodig zijn. Ook de gemeente neemt geen verdere maatregelen en gaat er van uit dat het water na verloop van tijd vanzelf weer haar normale, grauwere kleur zal krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Uitgelicht