Direct naar artikelinhoud
NieuwsSint-Truiden

Onderzoek naar extreme pesterijen op school in Sint-Trui­den: ‘Ze dreigden mij ziekenhuis in te slaan’

De politie en het parket startten intussen een onderzoek naar de pesterijen.Beeld RV

Een 16-jarige leerling van middelbare school Hasp-O Centrum in Sint-Truiden is het slachtoffer geworden van extreem pestgedrag. Op sociale media circuleren beelden van de ernstige feiten. De politie en het parket startten intussen een onderzoek naar de pesterijen.

en

U kan hieronder de beelden bekijken. Het slachtoffer en zijn familie gaven daar toestemming voor. We willen u waarschuwen voor de schokkende aard:

Video wordt geladen...

“Er is inderdaad een onderzoek opgestart naar de precieze omstandigheden van de pesterijen en wie de daders juist zijn", bevestigt Evi Lennertz van politiezone Sint-Truiden. De bal ging aan het rollen nadat de pesterijen gefilmd werden en verspreid op sociale media. Op de harde beelden is onder andere te zien hoe de jongen door enkele medestudenten geslagen wordt.

“De filmpjes hebben ons maandag bereikt”, zegt directeur van Hasp-O Eddy Roosen. “Daarna hebben we meteen een melding gedaan bij de politie die de zaak nu verder gaat onderzoeken. Tegelijkertijd proberen wij het slachtoffer natuurlijk zo goed mogelijk op te vangen en de daders aan te pakken. We weten wie het zijn, ze zitten allemaal in het vierde middelbaar", klinkt het. “Er is dus al een vastgelegde tuchtprocedure opgestart tegen de daders en we hebben met hen en hun ouders kunnen spreken.”

“Ook met het slachtoffer van de pesterijen hebben we natuurlijk al contact gehad. Onze leerlingenbegeleiding heeft hem zo goed mogelijk proberen op te vangen”, zegt Roosen. “Maar we betreuren het natuurlijk ten zeerste dat zoiets kon gebeuren, zeker nu er zoveel acties tegen pesten zijn, zowel door de media als bij ons op school.” Op de school heerst vooral “ongeloof dat zoiets kan gebeuren”, vertelt directeur Roosen nog. 

‘De klas wist wat er aan de hand was’

Het slachtoffer reageerde intussen ook al bij VTM Nieuws. “Eind oktober begonnen ze me klappen op mijn gezicht te geven”, klinkt het. “Ik moest op mijn knieën. Ik voelde me daar echt niet goed bij. Ik durfde echter niets zeggen omdat ze dreigden mij in elkaar te slaan, zodat ik in het ziekenhuis zou belanden.”

Elias moest ook de schoenen poetsen van de pesters en moest stukken metaal in zijn mond steken. Ze spuwden ook in zijn gezicht. “De klas wist wat er aan de hand was, maar er werd niets tegen gedaan. Ze lachten mij gewoon uit. Dat neem ik hen echt kwalijk. Zelfs ‘doe normaal’ zeggen was te veel gevraagd.”

Dat de beelden op sociale media rondgaan, vindt hij “niet leuk”. Tegelijkertijd is het wel een opluchting. “Zo zullen ze tenminste een straf krijgen. Ik moet voor mezelf opkomen nu. Ik heb nu de steun van de school en de familie, daar word ik sterker van.”

De politie en het parket zijn een onderzoek gestart naar de daders.