De kerncentrale in Borssele
Siebe Swart

Nederland stelt regeerakkoord voor: noorderburen willen twee nieuwe kerncentrales bouwen

De nieuwe Nederlandse regering wil twee kerncentrales bouwen. Dat staat in het regeerakkoord dat de nieuwe coalitie – voor de vierde keer op rij onder leiding van Mark Rutte (VVD) – vanmiddag voorstelde. De centrale in Borssele op schiereiland Zuid-Beveland blijft langer open.

Vanmiddag werd het vijftig pagina’s tellende coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en CU voorgesteld onder het motto “Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst”. Het document komt er ongeveer negen maanden na de parlementsverkiezingen.

De nieuwe regering Rutte IV sprak de ambitie uit dat onze noorderburen koploper in Europa willen worden bij het tegengaan van de opwarming van de aarde. 

60 miljard voor beter klimaat

Om dat te verwezenlijken, komt er een minister van Klimaat en Energie. Die krijgt meteen een stevig pakket in handen: voor de komende tien jaar zet Nederland een klimaat- en transitiefonds van 35 miljard euro op poten. Dat geld is onder andere bedoeld voor de aanleg van warmte-, waterstof- en elektriciteitsnetten. Daarnaast gaat geld naar het verduurzamen van gebouwen en de mobiliteitssector. 

Voor de aanpak van het stikstofdossier wordt tot 2035 nog eens 25 miljard euro uitgetrokken. Ten laatste in 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. Als dat lukt, behalen ze de doelstelling van de Europese Unie.

"Veilige en permanente opslag van kernafval"

Daarnaast zet Nederland in op de bouw van twee nieuwe kerncentrales. De centrale in Borssele op het schiereiland Zuid-Beveland – de enige die ze voorlopig hebben – blijft langer open. Oorspronkelijk was de sluiting voorzien op 31 december 2033. Waar de twee nieuwe kerncentrales komen, is nog niet duidelijk. 

Kernenergie wordt door de nieuwe regering gezien als aanvulling op de energiemix. Het is de bedoeling dat de regering marktpartijen die interesse hebben, gaat faciliteren en financieel steunen. “Er wordt gezorgd voor veilige en permanente opslag van kernafval.”

Nederland wil met de bouw van de kerncentrales minder afhankelijk zijn van de invoer van gas. “Kernenergie kan ook een aanvulling zijn op zon, wind en geothermie en kan worden ingezet voor de productie van waterstof”, klinkt het in het akkoord.

"Ook in België moeten opties geëvalueerd worden"

Vraag is hoe onze federale regering zal reageren op de Nederlandse klimaat- en energieplannen. Ons land wil tegen 2025 alle kernreactoren dicht – en zet daarbij in op nieuwe gascentrales. Onder meer MR-voorzitter Georges Louis-Bouchez maakt er geen geheim van dat hij niet voor een kernuitstap te vinden is. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) voelt alvast "een nieuwe Belgenmop ontstaan". Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) vraagt dat de Vivaldipartijen voor Kerstmis definitief de knoop doorhakken.

“Nederland neemt een aantal interessante keuzes”, vindt premier Alexander De Croo (Open VLD). “Op gebied van energie kijken ze echt wel vooruit en met open blik naar de technologie van de toekomst. Ook in ons land willen we een energiestrategie voor de komende 30 à 40 jaar uitzetten. We moeten daarbij onze eigen politiek voeren. Ook in België zijn er vandaag opties die geëvalueerd moeten worden, en dat zal een rationele keuze zijn. Die keuze is nog niet gemaakt.”

Wat staat er nog meer in het Nederlandse regeerakkoord?

  • De minimumlonen worden stapsgewijs met 7,5 procent verhoogd
  • De lasten van huishoudens worden met 3 miljard euro verlicht
  • Voor Defensie wordt jaarlijks 3 miljard euro extra uitgetrokken
  • Ontwikkelingssamenwerking krijgt er jaarlijks een half miljard euro bij
  • Op termijn komt er een suikerbelasting
  • De btw op gezonde producten als groente en fruit sneuvelt

Door de investeringen zal de Nederlandse schuld oplopen: de staatsschuld zal in 2025 boven de Europese norm van 60 procent van het bruto binnenlands product liggen.

Bekijk hieronder de toelichting van Ivan Ollevier, live vanuit Den Haag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen