Zonnesonde Parker vliegt door zonnecorona en raakt zo als eerste ruimtetuig ooit de zon aan 

Zonnesonde Parker is als eerste ruimtetuig ooit door de zonnecorona gevlogen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA spreekt over "een historisch moment" en trekt zelfs vergelijkingen met de maanlanding. De komende jaren gaat Parker nog verschillende keren de zon "aanraken". En dat allemaal met Belgische instrumenten aan boord.

De zonnecorona is het buitenste deel van de zon dat je met het blote oog kunt zien bij een totale zonsverduistering. De "vlammen" die je op onderstaande foto van de zon bij een eclips kunt zien, vormen de corona, de zonnekroon zeg maar. Het is door dat buitenste deel van de atmosfeer van de zon dat zonnesonde Parker dus gevlogen is.

Parker ging al op 28 april van dit jaar door de zonnecorona, maar het duurde tot nu voor de verzamelde data volledig geanalyseerd waren. Alles samen was de Parker-sonde maar enkele uren in de corona, op zo’n 10 miljoen kilometer van het oppervlak van de zon. De data geven wetenschappers meer inzicht over hoe de zon precies in elkaar zit.

Bij de NASA spreken ze over "een historisch moment". "De maanlanding heeft ertoe geleid dat we beter begrijpen hoe de maan is ontstaan", klinkt het in een mededeling. "De zon "aanraken" betekent hetzelfde om cruciale informatie te ontdekken over onze meest nabije ster en haar impact op het zonnestelsel."

Deze beelden zijn genomen door Parker binnenin de zonnecorona. De heldere strepen in beeld zijn de zogenoemde coronale stroomlijnen. Die stroomlijnen zijn wat je van ver als "vlammen" rond de zon ziet bij een eclips.

Videospeler inladen...

Er staan nog verschillende vluchten door de corona gepland. De dichtste daarvan zal in 2025 tot op bijna 6 miljoen kilometer van het oppervlak van de zon komen. De Parker Solar Probe heeft ook een Belgisch meetsysteem aan boord. Het ruimtevaartcentrum van de universiteit van Luik ontwikkelde een van de vier instrumenten waarmee de zonnesonde is uitgerust.

Wat de zon uitstraalt heeft rechtstreekse gevolgen voor onze planeet. Het kan dan gaan over de verspreiding van schadelijke deeltjes die onze bemande en onbemande ruimtevluchten kunnen hinderen, storingen in onze communicatie- en navigatiesystemen kunnen veroorzaken, en zelfs -bij een heel intense zonnestorm- stroomonderbrekingen.

De NASA gaf twee jaar terug al de eerste beelden van Parker vrij:

Videospeler inladen...

Meest gelezen