Nicolas Maeterlinck

Leuven Centraal voor tweede keer in lockdown: "Deur gaat dicht en dat is het dan"

De gevangenis van Leuven Centraal is sinds gisteren voor een tweede keer in lockdown. Verschillende gevangenen zijn besmet met het coronavirus en dus zit iedereen in quarantaine. Er is geen bezoek mogelijk.

De wekelijkse bezoekjes van familie en vrienden kunnen door de quarantaine nu niet doorgaan en dat valt enkele gedetineerden erg zwaar. Het Gevangeniswezen begrijpt de frustraties maar zegt dat het niet anders kan dan de quarantaineregels te volgen. Maar sinds corona kunnen de gedetineerden wel vanuit hun cel videobellen.

Videobellen

“Als je als burger besmet bent en je bent in quarantaine, dan kan je ook niet in contact komen met familie of vrienden. En dan moet er ook een regeling komen op welke manier je je quarantaine kan doorstaan", zegt Kathleen van de Vijver van het Gevangeniswezen. "Maar het is wel zo dat tijdens de corona het Gevangeniswezen de mogelijkheid heeft gecreëerd dat gedetineerden kunnen videobellen. Dat was voor de corona niet mogelijk. En naast een videogesprek, kan een gedetineerde ook nog telefoneren naar zijn vrienden familie of kennissen."

Niemand komt vragen hoe het met ons gaat
Gedetineerde Leuven Centraal

“Hier in Leuven Centraal sluiten ze gewoon de deur en dat is de oplossing”, zegt een gedetineerde. "Er is ook niemand die eens komt vragen hoe het met ons gaat, hoe we ons voelen en of we last hebben van iets. De deur gaat dicht, en dat is het dan.”

De directie geeft toe dat het geen makkelijke periode is voor de gevangenen: “Er zijn nog mensen die gefrustreerd geraken omwille van het feit dat ze voor een tweede keer in quarantaine moeten, dat ze weinig contacten hebben en sociaal geïsoleerd worden. En ik denk dat gedetineerden dat dubbel zo hard voelen. Maar het is niet zo dat gedetineerden vergeten worden wanneer ze in quarantaine moeten gaan, en dat is dan ook altijd maar voor een beperkte periode.”

Meest gelezen