De Thwaites-gletsjer en wat die aan overstromingen in Vlaanderen kan veroorzaken
Volledig scherm
PREMIUM
De Thwaites-gletsjer en wat die aan overstromingen in Vlaanderen kan veroorzaken © NASA/Climatecentral.org

Gletsjer die de zee drie meter kan doen stijgen, dreigt z'n rem al over vijf jaar kwijt te zijn

Nieuw onderzoek toont aan dat de ijsschots die de breedste gletsjer ter wereld belet om in zee te glijden, het binnen drie tot vijf jaar begeeft. Die zogenaamde doomsday-gletsjer op de westkust van Antarctica is reeds lang een zorgenkind. Er brokkelt nu al 50 miljard ton per jaar van af, goed voor 4% van de wereldwijde zeespiegelstijging. En als hij helemaal in het water verdwijnt, dan zal dat peil 65 centimeter tot 3 meter stijgen — wat ook in Vlaanderen voelbaar wordt.

144 reacties

  • willy cornille

    2 jaar geleden
    Dan hebben we ook geen elektrische auto's meer nodig, Antwerpen ligt dan vlak aan zee. Met tram 15 naar Linkeroever en we zijn er. Door de eeuwen heen is er steeds een evolutie geweest van warme en koude periodes én toen reden er nog géén "vervuilende" auto's en was er nog geen partijtje "Groen". Dat de mensheid er voor wat tussen zit de laatste eeuw is correct maar bij de top der aarde zie ik enkel interesse vanuit hun privé jet.
  • Carla Van Geel

    2 jaar geleden
    Wie, nu het klimaat niet meer te voorspellen is, nog kerncentrales bouwt zonder ook maar een plan te hebben om de burgers te beschermen, uitgezonderd de bekende Jodium pil, begrijpt geen snars van hoeveel beschavingen er ten onder zijn gegaan.
  • koen claeys

    2 jaar geleden
    we zullen het water wel wegpompen met electriciteit enkel geproduceerd door de windmolens. De huidige regering heeft alles onder controle. Als ze zeggen dat er geen probleem is is dat ook zo.
  • Hugo hofmans

    2 jaar geleden
    Dan lopen de nieuwe kerncentrales in Nederland meteen onder water. Twee rampen in één klap op dat moment. Waar is de mensheid toch mee bezig ? Ik wil niet te lang meer leven, meen ik echt. Het is geen goed leven meer.
  • Yves Steenssens

    2 jaar geleden
    Al wat ons politiek bestel en E.U. uitvoert tegen de opwarming is compleet contraproductief - eerst moeten al " hun "astronomische winstobjecten "on hold " worden gezet : Automomentkeuring (rij 25km tankwagens jaarlijks verplaatsing voertuigenpark) - LEZ , ECO en Certificaten handel - Globalisatie (ook Ceta ) - E .Car rage :ieder vehikel dat je vervangt heeft energieplaatje van gemiddeld 10 ton brandstof , turbo: peperdure BIV in Vlaanderen - grondstofroof op wereldschaal - perfecte waanzin ...