HLN
Volledig scherm
PREMIUM
HLN © Tine Schoemaker

Waarom we moeten prikken zo snel we kunnen: met omikron groeit de epidemie sneller dan ooit

Zowat één op de drie gevaccineerde Belgen kreeg al een derde dosis, en toch moet het nog rapper. Want nog sneller dan er geprikt wordt, maakt de omikronvariant vaart. “De epidemie maakt zich op voor een spurt”, zegt biostatisticus Tom Wenseleers. “Ik wil geen pretbederver zijn, maar ook al dalen onze besmettingscijfers nu, na Kerstmis gaan ze weer de andere kant op.” Lees hier hoe we volgens Wenseleers het nieuwe jaar ingaan. Met welke tred volgen we de vloedgolven van het Verenigd Koninkrijk en Denemarken? Zijn de eerdere vaccins dan uitgewerkt? En wat heeft die derde prik ons te bieden?

137 reacties

  • Jean Vangronsvelt

    2 jaar geleden
    De haas loopt ook weg van de jager, de leeuw en beer zeker niet.
  • Carline Jonckheere

    2 jaar geleden
    Misschien eerst eens de grenzen sluiten… hoe is da beestje hier anders terechtgekomen?
  • Bart Timperman

    2 jaar geleden
    Ik ben zeker voorstander van een versnelde boosterprik maar dan moet m'n de mensen ook de kans geven om die te gaan halen. Meer dan 6 maanden na mijn Pfizer vaccin krijg ik pas een uitnodiging en moet ik nog wachten tot 13 januari tot er een plaatsje vrij komt. Zeven maanden moet ik dus wachten omdat er geen vaccinatiecentra open of te weinig zijn. Wat heeft het dan zin om de termijn in te korten? Dit uitstel gaat mensenlevens kosten!
  • Michel Oyen

    2 jaar geleden
    Weer een bataljion non believers, doe eens de moeite om u echt te vergewissen van de actuele toestand in de ziekenhuizen.
  • Kris Bouwens

    2 jaar geleden
    Moment. Ik lees net dat omnikron mildere klachten geeft en dat GB de hoogste vaccinatiegraad heeft, maar ook het hoogste sterftecijfer....
  1. KIJK. Melissa Depraetere (Vooruit) op haar eerste 1 mei-viering als voorzitter: “Verre van mijn grote droom om met N-VA samen te werken, maar ben realistisch”

    KIJK. Melissa Depraetere (Vooruit) op haar eerste 1 mei-vie­ring als voorzitter: “Verre van mijn grote droom om met N-VA samen te werken, maar ben realis­tisch”

    Op 1 mei, oftwel de dag van de arbeid, zet elke politieker z’n beste beentje voor. Nu 1 mei dit jaar in het midden van de kiescampagne valt, worden er nog meer beloftes gedaan dan andere jaren. Wij volgden met VTM NIEUWS Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere. Bij haar eerste stop in Bredene wordt ze heel hartelijk ontvangen. Daar heeft Vooruit dan ook een absolute meerderheid. Daarna vertrekt ze naar Oostende voor de grote 1-mei stoet. Ze neemt er een duidelijk standpunt in op het vlak van pensioenen: “Wie op zijn 18 jaar is beginnen met werken, moet op zijn 60ste kunnen stoppen met een volwaardig pensioen.”
  2. Wie is Ivo Poppe (69), ‘de diaken des doods’ die 27 jaar cel kreeg voor 5 moorden, maar nu vrij is: zo ziek dat hij zelf aan euthanasie denkt
    PREMIUM

    Wie is Ivo Poppe (69), ‘de diaken des doods’ die 27 jaar cel kreeg voor 5 moorden, maar nu vrij is: zo ziek dat hij zelf aan euthanasie denkt

    Ivo Poppe (69) uit Wevelgem werd in 2018 veroordeeld voor vijf moorden, onder wie zijn eigen moeder en schoonvader. Zelf bekende hij er tien tot twintig. Vandaag is ‘de diaken des doods’ opnieuw vrij, zes jaar na zijn veroordeling en na meer dan negen jaar cel. “Door zijn medische toestand is de situatie gewoon onhoudbaar”, vertelt zijn advocaat. Tegen intimi had Poppe het al over euthanasie. Een portret van een seriemoordenaar die als verpleger zelf jarenlang ongevraagd deze levensbeëindiging toepaste “bij dutsen die toch geen leven meer hadden”.