Themabeeld ©  REUTERS

Gezondheidsministers beslissen: boosterprik met Moderna en Pfizer kan al 4 maanden na eerdere prik

Het tijdsinterval voor een boosterprik met de vaccins van Pfizer en Moderna wordt ingekort van zes naar vier maanden na de tweede prik. Dat melden de verschillende ministers van Gezondheid na overleg. De wachttijd voor een boosterprik na toediening van het AstraZeneca-vaccin blijft op vier maanden, voor Johnson & Johnson blijft dat twee maanden.

jvh
Bron: BELGA

“Het interval van Pfizer en Moderna wordt ingekort van 6 maanden naar minstens 4 maanden na de tweede prik”, aldus Beke. “Op die manier kunnen we de boostervaccinatie versnellen, een belangrijke verdedigingslinie tegen de omikronvariant. Vlaanderen maakt zich klaar om te versnellen.”

De Hoge Gezondheidsraad en de Taskforce Vaccinatie hadden eerder op de dag al groen licht gegeven voor zo’n inkorting. Gezien de situatie adviseert de taskforce om de uitnodigingen voor vaccinatie vier maanden na volledige basisvaccinatie met Pfizer of Moderna te versturen. Dat advies ging naar de verschillende ministers van Volksgezondheid in de interministeriële conferentie Volksgezondheid. Daar werd de beslissing woensdagavond genomen via elektronische procedure.

“Maximaal inzetten op zo veel mogelijk verdedigingslinies”

“Deze boostervaccinatie blijft immers een sleutelelement in de strijd tegen Covid-19 én verhoogt ook de effectiviteit van de bescherming tegen de nieuwe omikronvariant”, klinkt het in een persbericht. “Deze variant rukt met grote snelheid op waardoor maximaal moet ingezet worden op zo veel mogelijk ‘verdedigingslinies’. Uit een Britse studie is gebleken dat na een geleidelijke afname van de werkzaamheid van het vaccin na een zekere tijd de toediening van een booster de werkzaamheid van het vaccin tegen symptomatische vormen van de infectie veroorzaakt door de delta- of omikronvariant tot meer dan 70 procent deed toenemen. De verhoging van de vaccinatiegraad in de bevolking en de snelle toediening van de boosterdosis zijn van cruciaal belang om de capaciteit van de omikronvariant om zich bij ons te verspreiden tegen te gaan.”

“Tegen eind december zullen 4 miljoen Belgen hun boostervaccin gekregen hebben”, klinkt het. “4.250.000 volwassenen moeten hun boostervaccin nog krijgen, waarvan 1 miljoen afspraken al gepland zijn, of personen uitgenodigd , voor de laatste twee weken van december 2021.”

Vaccinatiecentra zullen hun capaciteit “op korte termijn” aanpassen, en meer mensen sneller zullen uitgenodigd worden. Ook de termijnen van QVax worden aangepast.

LEES OOK. Vaccinatiecentra staan voor zware klus: nu wachttijd boosterprik ingekort wordt, moet alles nog sneller gaan

Vaccinatie voor kinderen

De vaccinatie van kinderen tussen 5 tot 11 jaar, die ook het onderwerp was van een advies van de Hoge Gezondheidsraad, werd woensdagavond nog niet besproken. Uit goede bron werd vernomen dat dit advies bijzonder voorzichtig is, vanwege het ontbreken van een wetenschappelijke basis om vaccinatie in dit stadium aan te moedigen, behalve voor de meest kwetsbare kinderen. De keuze om te vaccineren zou worden overgelaten aan ouders en verzorgers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER