© ATV

Groen vraagt gouverneur om twaalf bouwprojecten in Antwerpen tegen het licht te houden

De partij Groen stapt naar de gouverneur met de vraag om twaalf Ruimtelijke Uitvoeringsplannen van bouwprojecten in Antwerpen tegen het licht te houden, die mee betaald werden met privégeld. Dat doet Groen nadat de auditeur van de Raad van State in een advies scherp is voor de manier waarop het RUP van de Slachthuissite tot stand is gekomen.

Jonas Rosquin

Projectontwikkelaar Land Invest Group werkte destijds mee met de stad aan de opmaak van het RUP van het Slachthuisproject en in het advies zegt de auditeur dat toen winstmaximalisatie primeerde boven algemeen belang. Een privé-ontwikkelaar die mee betaalt voor de opmaak van een RUP, kan niet zegt de auditeur.

Juridisch drijfzand

“Dit advies bepaalt dat dit RUP onwettig is en bijgevolg dat dit soort constructies op juridisch drijfzand terecht komen”, stelt Groen-voorzitster Meyrem Almaci woensdag in Ter Zake. Daar maakte ze bekend dat haar partij nu naar de gouverneur en het Agentschap Binnenlands Bestuur stapt om twaalf andere Ruimtelijke Uitvoeringsplannen, waarin eveneens financiële inbreng is van private ontwikkelaars, juridisch te screenen. Want voor Groen is het duidelijk: een stadsbestuur kan niet neutraal en onbevooroordeeld het algemeen belang nastreven als er privégeld in het spel is. “Winstmaximalisatie mag wat ons betreft nooit primeren boven kwalitatief wonen, voldoende ruimte, licht en lucht voor elke Antwerpenaar”, zegt Groen-fractieleider Imade Annouri.

Een van de twaalf projecten die Groen aankaart is dat van de Pelikaanstraat. Op een stuk braakliggende grond verrijzen daar twee woon- en kantoortorens van wel 100 meter hoog. Daar werkt de stad samen met projectontwikkelaar Cordeel. De buurt ging eerder al in verzet tegen dit bouwproject.

LEES OOK. Buurt verzet zich tegen plannen stadskanker Pelikaanstraat: “De wijk betaalt, maar krijgt er niets voor terug”

In alle transparantie

Annick De Ridder (N-VA), schepen van Stadsontwikkeling in Antwerpen, is niet onder de indruk van het advies van de auditeur van de Raad van State, zo zei ze in Ter Zake. “Ik ben het hier volledig niet mee eens. Wat wij doen is van een stadskanker een bruisend nieuw stadsdeel maken en ja, daarvoor hebben we de hulp van de privé nodig om alles betaalbaar te houden. Voor het Slachthuis-project hebben we bovendien altijd in alle transparantie met de buurt gewerkt en die buurt is uiteindelijk akkoord gegaan met de het plan van ontwikkelaar Triple Living (dat het project overnam van Land Invest, red.).”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER