Taiwan doet er alles aan om te zorgen dat onschatbare chiptechnologie niet in handen van China valt

Taiwanese regelgevers kunnen binnenkort zakendeals met Chinese bedrijven over “gevoelige” technologie blokkeren. Dat moet voorkomen dat China de Taiwanese kennis van computerchips niet kan overnemen.

Het Taiwanese ministerie van Economie kondigde deze week aan dat het van plan is om het beleid voor techbedrijven aan te scherpen. Binnenlandse techbedrijven zullen weldra toestemming van de overheid moeten krijgen voor ze zaken mogen doen met Chinese ondernemingen.

De regering in Taipei introduceert dit mechanisme wellicht om te voorkomen dat bepaalde kennis van technologie, zoals de knowhow rond de begeerde semiconductors die op het eiland geproduceerd worden, in handen van China valt.
Het nieuwe beleid om chiptechnologie af te schermen zal effectief zijn voor het einde van 2021 of vanaf januari 2022, schrijft de Japanse krant Nikkei Asia.

De absolute leider in het vervaardigen van computerchips

Taiwan kent een marktaandeel van 63 procent in het produceren van semiconductors, ofwel halfgeleiders, weet CNBC. Dat zijn onderdelen die essentieel zijn voor de productie van bijna alle elektronische producten die je maar kan bedenken, alsook elektrische wagens. Zeker dat laatste gegeven is belangrijk als je in beschouwing neemt dat bijna alle autobouwers ter wereld lonken naar de vervaardiging van duurzamere modellen.

TSMC, een Taiwanees techbedrijf en de titaan der computerchips, heeft een wereldwijd marktaandeel van 54 procent binnen de productie van zulke halfgeleiders. Het bedrijf schopte het dit jaar dan ook tot het meeste waardevolle bedrijf in Azië.

Dat de Taiwanezen ervoor kiezen om hun technologie te beschermen van Chinese bedrijven is logisch. Het is één van de weinige plaatsen waar ze China echt pijn kunnen doen. China droomt er namelijk van om een lokale productie van chips op te zetten sinds de globale toeleveringsketen onbetrouwbaar is gebleken tijdens de pandemie en de Amerikaanse economie zich stilaan ontkoppelt van de Chinese.

Toenadering van nieuwe bondgenoten dankzij chips?

De oorzaak van het Taiwanese protectionisme is diepgeworteld in oplopende vijandigheden tussen de beide landen. 

De Chinese Communistische Partij beschouwt de overheid van Taiwan als een restant van het Republikeinse regime dat het gedurende de vorige eeuw tijdens een burgeroorlog verdrong als overheid van het Chinese vasteland. Peking ziet Taiwan daarom vandaag nog steeds als een soort opstandige provincie die dringend ingelijfd moet worden. De Chinese luchtmacht voert dan ook geregeld schijnbewegingen uit in de buurt van het Taiwanese luchtruim als een vorm van intimidatie. Verschillende Amerikaanse defensie-experts vrezen ook nog steeds voor een toekomstige invasie van Taiwan door China.

Ondertussen is Taiwan (officieel de Republiek China) uitgegroeid tot een bloeiende democratie met een eigen ontluikende identiteit. Taiwanees president Tsai Ing-wen moet wel noodgedwongen de schijn ophouden dat het status quo tussen de twee China’s blijft bestaan.

Indien Taiwan te veel blijk zou geven dat het een “ware onafhankelijk” ambieert, zou dit een stap te ver zijn voor China, gaf de Chinese president Xi Jinping meermaals aan. Toch durft het kleine Taiwan zich de laatste jaren steeds vaker gedragen als een volwaardige natie. Zo ontving Taipei al geregeld Amerikaanse functionarissen (de VS gedroeg zich voorheen eerder als een schaduwbondgenoot) en kwam een delegatie van de Europese Commissie dit jaar voor de eerste keer op bezoek. 

Conclusie: Het belang van Taiwans chiptechnologie voor de wereldwijde economie speelt ongetwijfeld een grote rol in de toenadering van nieuwe bondgenoten. De overheid in Taipei moet er dus koortsachtig over waken dat zijn kostbare chiptechnologie niet in handen van de vijand valt.

Meer