Krijgen we dit jaar een witte kerst of niet? Dit zeggen de weermodellen

Sneeuw op Kerstmis: we hopen er toch altijd een beetje op. Mogen we dit jaar een witte kerst verwachten of niet? Wij vroegen aan weerman Nicolas Roose van NoodweerBenelux om zich aan een voorspelling te wagen aan de hand van de verschillende weermodellen.

Eigenlijk komt een witte kerst in ons land niet zo vaak voor. Zeker niet als je de officiële definitie hanteert. “Een witte kerst in België betekent dat er in Ukkel op 25 december een gesloten sneeuwdek moet liggen”, zegt weerman Nicolas Roose van NoodweerBenelux. “In Nederland verschilt die definitie. Daar moet er zowel op de eerste als de tweede kerstdag een gesloten sneeuwdek liggen in De Bilt (het referentiepunt voor Nederland, nvdr.)

Het is ondertussen al geleden van 2010 dat daaraan in België, maar ook in Nederland, voldaan werd. Ook in 2009 kregen we een witte kerst. “Maar daarvoor was het geleden van 1986. Het is dus vrij uitzonderlijk in onze regio. Alle facetten moeten juist zitten”, zegt Roose. De weerman verwijst daarvoor naar de straalstroom die vanaf van Atlantische Oceaan komt, maar ook naar de situatie in Rusland en Scandinavië. En zelfs sneeuw uit het oosten is mogelijk. “Maar dat is wat moeilijker, want wind uit het oosten komt van boven het continent en dan is er meestal weinig vochtigheid. Maar het is niet uitgesloten.”

Nog 80 procent onzekerheid

Een voorspelling doen over een witte kerst is dus iets wat weermannen niet erg graag doen. “Dat is altijd een belangrijke voorspelling. We krijgen veel vragen van de pers, en op sociale media wordt er veel over geschreven. Mensen kennen sneeuw op kerst dan ook uit films en series. En als het dan toch voorkomt, is dat voor mensen een vrij uniek moment. Maar op dit moment is er nog 80 procent onzekerheid in de modellen. Een moeilijke voorspelling dus.”

(Lees verder onder de foto)

En wat de voorspelling dit jaar ook zo moeilijk maakt, is dat de weermodellen elkaar wat tegenspreken. “Uit die nieuwste data blijkt dat het Europese weermodel een afkoelende trend vanaf kerstavond tot Nieuwjaar weergeeft. Dat betekent dat we overdag met een temperatuur van 3 graden zullen zitten. ’s Nachts krijgen we dan vrieskou”, zegt Roose. “Het Amerikaanse weermodel gaf woensdag een gelijkaardig scenario voor Europa. Maar donderdagochtend draaide het zijn kar en gaven ze temperaturen van 5 tot 10 graden.”

Kans op winterprik

Roose verduidelijkt dat je die twee weermodellen naast elkaar moet leggen. “Het is niet dat het Europese weermodel een betere voorspelling doet voor Europa dan het Amerikaanse. Beide zijn even professioneel en worden sterk gevolgd. Zo’n weermodel wordt opgemaakt op basis van vijftig berekeningen en kleine details kunnen dan voor een andere voorspelling zorgen, maar die kan een dag later alweer veranderen”, zegt hij. “Eén van de twee zal moeten plooien. Het is afwachten welk scenario gevolgd zal worden.”

Een cijfer plakken op de kans op een witte kerst dit jaar, durft Roose niet te doen. “Het is vooral kijken naar Rusland en Scandinavië. De komende dagen zou boven Rusland koude moeten opgebouwd worden. Die is momenteel nog niet aanwezig. Afwachten dus. Maar vorig jaar zaten we met een westcirculatie met wind en regen. Dat zien we nu niet. Dit jaar is er dus wel degelijk een kans op een winterprik. De kans is dus niet nul.”

 (sgg)