Radio 2

Ook volgend jaar geen varkenskoppen in Glabbeek: "Traditie als erfgoed erkennen zodat ze niet verloren gaat"

Ook in 2022 zal geen Sint-Antoniusfeest plaatsvinden in Glabbeek. Dat is de viering die bekend staat voor de verkoop van varkenskoppen. Om de traditie niet verloren te laten gaan, wil de organisatie Sint-Antonius laten erkennen als Vlaams cultureel erfgoed. Dat vertelde ze bij Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. 

Rond 15 januari wordt traditiegetrouw Sint-Antonius gevierd. Dat is de patroonheilige van Wever, deelgemeente van Glabbeek. Elk jaar gebeurt dat op een bijzondere manier: met de verkoop van varkenskoppen per opbod. Een feest waar heel wat dorpsgenoten op af komen. 

Maar door de coronacrisis zal het ook in 2022 niet doorgaan, en is het al van 2019 geleden. Dat vertelt Louis Bruyninckx van de organisatie van het Sint-Antoniusfeest. "Normaal gezien vieren we elk jaar Sint-Antonius. Dat begint dan met de jaarmis om 9 uur 's ochtends, daarna verkopen we vier halve varkenskoppen en één hele per opbod op het Kerkplein in Wever. Daarnaast zijn er ook pensen te koop, preskop en kunnen de mensen iets drinken."

Volgende generaties

Dat feestje valt nu letterlijk in het water omdat de coronabesmettingen te hoog liggen. Daarom wil de organisatie het Sint-Antoniusfeest mét bijhorende varkenskoppen als Vlaams cultureel erfgoed laten erkennen. "We hebben hierover vergaderd en tot mijn verbazing blijkt die traditie ook in andere streken te bestaan zoals in het Antwerpse. Dat mogen we niet laten verloren gaan voor de volgende generaties. En dus gaan we proberen om daar Vlaams cultureel erfgoed van te maken." 

Waar de traditie van de varkenskoppen precies vandaan komt, ontdek je hier:

Meest gelezen