De C-130 Hercules wordt vervangen door de Airbus 400M. © Belga

Laatste vlucht C-130 passeert boven Weelde dankzij oud-kolonel

Ravels -

Na bijna vijftig jaar neemt de Belgische luchtmacht op vrijdag 17 december afscheid van het C-130 transportvliegtuig. Dankzij André Jansens doet de ‘farewell flight’ ook Weelde aan.

Na bijna een halve eeuw wordt de Lockheed C-130 Hercules eindelijk vervangen door de grotere en modernere Airbus 400M. De ‘farewell flight’ op vrijdag passeert langs onder meer het Atomium, de kust en een aantal bekende vliegvelden. Aanvankelijk werd dat van Weelde overgeslagen maar dat werd snel recht gezet na een telefoontje van André Jansens aan de bevoegde militaire instanties.

“In mijn jeugd woonden we thuis op twee kilometer van de startbaan van het vliegveld van Weelde”, vertelde hij aan deze krant. “De straaljagers die opstegen en landden hebben mij gemotiveerd om zelf piloot te worden. Ik heb een loopbaan uitgebouwd bij de Belgische luchtmacht (als piloot en als vlieginstructeur, red.) en was onder andere korpsoverste in Kleine Brogel. In 2014 publiceerde ik samen met mijn broer Dirk een lijvig boek over de geschiedenis van het vliegveld.”

De C-130 passeert voor de laatste keer boven Weelde op vrijdag 17 december tussen 15u17 en 15u26. Van die tijdstippen kan afgeweken worden, afhankelijk van het weer boven de rest van het land.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER