Copyright Stijn Swinnen

We hebben meer restafval geproduceerd en zijn door corona minder naar recyclageparken gegaan

We hebben vorig jaar per inwoner 3,5 kilogram meer restafval gegenereerd. Dat terwijl de totale hoeveelheid huishoudelijk afval met 476 kilogram stabiel is gebleven. Dat komt vooral door de lockdowns. Daardoor brachten we minder groen- en bouwafval naar de recyclageparken. Bedrijven hebben dan weer minder afval geproduceerd. 

OVAM, de Vlaamse afvalverwerkingsmaatschappij publiceert elk jaar een rapport waarin een overzicht staat van hoe we omgaan met ons afval. Wat meteen opvalt, is dat we vorig jaar 3,5 kilogram meer huishoudelijk restafval hebben gegenereerd dan het jaar voordien. Dat terwijl de totale hoeveelheid huishoudelijk afval op 476 kilogram is blijven steken. 

Recyclageparken bleven dicht

Hoe komt dat? Door corona en de bijhorende lockdowns moesten recyclageparken een tijdje dicht. Daardoor brachten we 15 procent minder groenafval naar de parken. Daarnaast daalde het aandeel bouw- en sloopafval met zes procent. De stijging van de hoeveelheid huishoudelijk restafval is ook te verklaren door het grote volume aan huisvuil, 40.000 ton meer dan 2019.

Opvallend is dat de hoeveelheid grofvuil (-5,5%) en het afval van openbare vuilbakjes, veegvuil en het opruimen van sluikstoren (-12 %) ook is gedaald. PMD, GFT en verpakkingsglas kenden een spectaculaire groei. Dat kan je deels verklaren door de uitbreiding van de PMD-zakken. Vermoedelijk hebben we ook meer in onze tuin gewerkt, wat de stijging van GFT kan verklaren.

Bedrijven hebben minder afval door thuiswerk

De effecten van het thuiswerken zijn zichtbaar in het rapport van OVAM. Alles samen hebben de bedrijven vorig jaar 60.000 ton minder afval gegenereerd. Door de sluiting van de niet-essentiële winkels daalden de hoeveelheid ingezamelde kringloopgoederen en de verkoop in kringwinkels met respectievelijk 14 en 17 procent.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is tevreden dat we minder afval produceren. "Ondanks de pandemie bleef de totaal-hoeveelheid huishoudelijk afval in 2020 stabiel. Dat is een goede zaak. Onze versterkte focus op handhaving op straat lijkt ook de eerste vruchten te beginnen afwerpen, al blijft het zaak van alle overheden samen om de pakkans te verhogen. Eens we corona opnieuw onder controle hebben, verwachten we dat ook de positieve effecten van de uitbreiding van de pmd-zak en de selectieve inzameling van oude matrassen zichtbaar zullen worden."

Meest gelezen