© BELGA

Ineos heeft vergunning beet voor gecontesteerd ‘Project One’ in Antwerpse haven

Antwerpen -

Project One, het grootschalige project van chemiereus Ineos, met een kostenplaatje van bijna 3 miljard euro, heeft zijn vergunning binnen. Dat bevestigt het kabinet van provinciaal gedeputeerde voor Omgevingsvergunningen Luk Lemmens (N-VA). “Wij betreuren dit”, klinkt het bij Antwerps gemeenteraadslid Imade Annouri (Groen).

Christoph Meeussen

Ineos wil met het Project One een ethaankraker bouwen in de Antwerpse haven. De installatie zou jaarlijks zo’n 1,45 miljoen ton ethyleen produceren, een basisproduct in de chemie. Die wordt onder meer gebruikt voor het produceren van plastics. En daar ligt ook meteen de basis voor een deel van de controverse. Milieuorganisaties vrezen dat Ineos op die manier gigantische hoeveelheden goedkope plastics op de markt zal brengen, die veelal voor eenmalig gebruik zijn.

Ook is er veel bezorgdheid over de oorsprong van het ethaan, als een restproduct van het controversiële schaliegas uit de Verenigde Staten. Het project zou bovendien een uitstoot veroorzaken die hetzelfde effect heeft als zo’n 23,4 miljoen kg CO2.

Bezwaren

Het project omvatte aanvankelijk ook nog een andere installatie, de PDH-fabriek, maar na protest besloot Ineos die te schrappen. Een aparte vergunning voor onder meer de kap van bomen werd ook vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Ineos diende opnieuw een aanvraag in, en dat leverde tijdens het openbaar onderzoek via het Omgevingsloket 186 bezwaren op, onder meer van milieu-instanties.

Goedgekeurd

Maar de deputatie van de provincie Antwerpen heeft donderdag de vergunning goedgekeurd, zo bevestigt het kabinet van gedeputeerde Luk Lemmens. “De vergunning is verleend. Daarbij is de bijzondere voorwaarde gehandhaafd en opgelegd dat Ineos ernaar moet streven om op tien jaar tijd klimaatneutraal te worden”, klinkt het. “Dat kan gebeuren door CO2-reductie via de optimalisatie van productieprocessen, en door CO2-opvang. Bovendien wordt de productiesite toegevoegd aan het ETS-emissiehandelssysteem. Om de twee jaar zal de Vlaamse dienst Handhaving, als extra maatregel, nagaan of Ineos blijft inspelen op de best beschikbare technologie, zodat er indien nodig bijgestuurd kan worden.”

Beroep

Ineos zegt de beslissing nog niet te hebben gezien en verkiest vooraf nog geen reactie te geven.

Wel de Bond Beter Leefmilieu, één van de belangrijkste critici van het nieuwe project: “We hebben de vergunning nog niet kunnen bekijken, maar voor ons blijft de belangrijkste vraag of onze bezwaren zijn ingelost. Dat gaat over het gebruik van schaliegas, en de vraag of Ineos de plastics circulair kan maken. Afhankelijk van de beslissing, gaan we bekijken of volgende stappen nodig zijn. Dat kan eventueel een beroepsprocedure zijn bij de minister”, zegt Tycho Van Hauwaert (Bond Beter Leefmilieu).

“Wij betreuren deze vergunning”, zegt Antwerps gemeenteraadslid Imade Annouri (Groen). “Het is geen toekomstgerichte investering voor de Antwerpse haven en voor Vlaanderen. Het houdt ons verder af van een duurzame koolstofneutrale en circulaire toekomst en het legt extra milieudruk op de omgeving en de natuur.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER