Expo toont evolutie van Diest

'Diest, van vesting tot open stad’ is een nieuwe tentoonstelling van de Werkgroep Tentoonstellingen – Cultuurcentrum Diest. De expo vanaf zaterdag 27 augustus schetst de evolutie van de stad vanaf haar ontstaan tot vandaag.

Luc Weyens

De tentoonstelling brengt de opkomst van de stad in beeld, de grote expansie in de middeleeuwen, maar ook het sterke verval tijdens de godsdienstoorlogen. In de 17de en 18de eeuw trachtte de stad zich terug op te richten, echter zonder al te grote resultaten. In 1830 werd België onafhankelijk en kreeg Diest een nieuwe rol. Als vestingstad werd ze omsloten door een ganse verdedigingsgordel. Het is pas na WO I en het begin van de afbraak der vesten dat de stad zich kon ontwikkelen buiten de wallen. Om tegemoet te komen aan de nijpende woningnood startte men met de bouw van werkmanswoningen. Het waren de eerste huizen die gebouwd werden buiten de vestingmuren. Dit was tevens de start van de verdere ontwikkeling van onze stad. De tentoonstelling focust ook op de ontwikkeling van de deelgemeenten en dit vanaf hun fusie.

‘Diest, van vesting tot open stad’, 27/8-25/9, dinsdag-zaterdag 14-17 uur, zondag 10-18 uur. Maandag gesloten. Lakenhalle, Scholenstraat 4. Toegang gratis.

Aangeboden door onze partners