Pfizers pil tegen Covid-19 is goedgekeurd door Europa, maar het zal nog even duren voor die in België beschikbaar is

Dinsdag kondigde Pfizer uitstekende klinische testresultaten aan voor zijn antivirale pil tegen het coronavirus. Donderdag kreeg het geneesmiddel van de EU een positief advies voor gebruik in noodgevallen. Het zal echter nog enige tijd duren voordat Paxlovid in België op grote schaal verkrijgbaar is.

Volgens gegevens die Pfizer eerder deze week bekendmaakte, vermindert Paxlovid het risico van ziekenhuisopname en overlijden bij risicopatiënten met 89 procent wanneer het binnen drie dagen na het begin van de symptomen wordt ingenomen. Deze cijfers zijn gebaseerd op klinische proeven waaraan meer dan 2.200 mensen hebben deelgenomen.

Donderdag kondigde het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) aan dat het een positief advies voor noodgebruik had uitgebracht voor het antivirale middel van Pfizer. “Het geneesmiddel, dat nog niet is toegelaten in de EU (het heeft nog geen volledige vergunning gekregen om in de handel brengen), kan worden gebruikt voor de behandeling van volwassenen met Covid-19 die geen aanvullende zuurstof nodig hebben en die een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van een ernstige vorm van de ziekte”, zei het EMA in een verklaring.

De behandeling, die ook een lage dosis Ritonavir omvat (een proteaseremmer die gewoonlijk tegen het aidsvirus wordt gebruikt), bestaat uit twee innames per dag, voor vijf dagen lang. De kuur wordt afgeraden tijdens de zwangerschap, en borstvoeding moet tijdens de behandeling worden gestaakt, aldus het EMA.

België heeft niets besteld

Met dit positieve advies voor het gebruik in noodgevallen kan elk EU-land nu op zijn niveau beslissen of het Paxlovid mag gebruiken wanneer de infecties, ziekenhuisopnames en sterfgevallen opnieuw pieken als gevolg van Covid-19.

In België is het echter onwaarschijnlijk dat u daar in de nabije toekomst van zult profiteren.

Enerzijds omdat, zoals hierboven vermeld, het EMA bepaalt dat je als “risicopatiënt” moet worden beschouwd om in aanmerking te komen. Anderzijds omdat België gewoon nog niet klaar is om de pillen te ontvangen… er zijn er namelijk nog geen besteld. Dat zei Wendy Lee, woordvoerster van de FOD Volksgezondheid, eerder deze week tegen De Morgen.

Het positieve advies van het EMA van donderdag zou de zaken kunnen veranderen. Maar het is in ieder geval onwaarschijnlijk dat Paxlovid in de nabije toekomst op grote schaal zal worden uitgerold, meldt Humo. Ten eerste omdat het geneesmiddel slechts voor een beperkt aantal mensen (risicogroepen) echt nuttig lijkt te zijn. Ten tweede is het duur: namelijk 470 euro per behandeling.

Anderzijds heeft de Belgische regering aangekondigd dat ze met Merck onderhandelt over een eerste aankoop van 10.000 Molnupiravir pillen. Dit orale antivirale middel heeft minder veelbelovende resultaten opgeleverd dan Paxlovid: het vermindert het risico van ziekenhuisopname en overlijden bij personen met een hoog risico met 30 procent. Het is ook duurder: 600 euro per behandeling.

Tegengestelde strategieën

Die houding mag verrassend zijn, maar België pakt het vooral heel voorzichtig aan. Zowel Paxlovid als Molnupiravir hebben tot dusver alleen een positief advies van het EMA gekregen voor gebruik in noodgevallen. Aangezien zij nog nergens massaal zijn toegepast, bestaat er nog onzekerheid over hun reële doeltreffendheid en mogelijke neveneffecten. Ons land verkiest daarom om te wachten voor het grote bestellingen plaatst.

Een respectabele strategie, maar niet iedereen volgt die. Het VK, bijvoorbeeld, is deze week begonnen met een plan om Molnupiravir toe te dienen aan duizenden extreem kwetsbare patiënten. Frankrijk neemt een heel ander standpunt in, en heeft vorige week geweigerd groen licht te geven voor Merck’s geneesmiddel, zelfs in geval van nood. Frankrijk had enkele tienduizenden doses besteld, maar vond het uiteindelijk te ondoeltreffend.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is er geen vertraging. De VS hebben reeds 10 miljoen doses Paxlovid en 3,1 miljoen doses Molnupiravir besteld… in afwachting dat de nationale gezondheidsraad ook hun goedkeuring geeft. (lp)

Meer