Militaire oefeningen in Kretenzische Zee

De Franse en Griekse marine hebben militaire trainingen uitgevoerd rond het Griekse eiland Kreta. De oefeningen kaderen in het akkoord tussen beide landen, waarbij de samenwerking dient om defensieve vaardigheden te trainen en onderhouden. Het Franse fregat dat deelnam aan de oefening, vaart hierna door naar het Midden-Oosten.

De twee schepen die deelnamen aan de oefening waren het Franse fregat Auvergne en het Griekse fregat Themistokles, vernoemd naar de Atheense staatsman. In het gesimuleerde gevecht vochten beide schepen tegen twee F-4- en twee F-16-gevechtsvliegtuigen. Ze werden in de strijd zelf wel bijgestaan door twee F-16’s.

Nieuw akkoord

Het Frans-Griekse akkoord om op militair vlak meer samenwerking aan te gaan wordt hierdoor kracht bijgezet. Ook inbegrepen in het verbond: de aankoop van drie Franse fregatten, met een optie op een vierde. Om de deal te ondertekenen eind september stuurde Frankrijk de zwaarste delegatie: president Emmanuel Macron, samen met de minister van Defensie en die van Buitenlandse Zaken, respectievelijk Florence Parly en Jean-Yves Le Drian. Aan Griekse zijde tekende eerste minister Kyriakos Mitsotakis voor akkoord.

De Auvergne vertrok op 2 november uit de Franse havenstad Toulon en zette koers naar het Midden-Oosten om aan te sluiten bij Operatie Chammal, de Franse militaire operatie tegen IS. Aan boord bevinden zich ongeveer 120 Franse mariniers en een NH-90 Caïman helikopter.

(lp)

Meer