NAVO-topman Stoltenberg herhaalt zijn steun aan Oekraïne en noemt Rusland een “grootmacht in verval”, al is er een maar

Het Westen en Rusland staan de laatste dagen op enorm gespannen voet met elkaar. Sommigen vrezen zelfs dat Moskou binnenkort het bevel zal geven om Oekraïne binnen te vallen. Ondertussen heeft de secretaris-generaal van de NAVO uitgelegd waarom we op onze hoede moeten blijven voor de militaire macht van Rusland, ondanks de povere economische situatie in het land.

Sinds enkele weken heeft het Westen een fellere toon tegenover Rusland aangenomen. Het doel is om de Russen ervan te weerhouden Oekraïne binnen te vallen. Sinds enkele maanden hebben tienduizenden Russische soldaten zich aan de grens met Oekraïne verzameld, wat doet vrezen voor het ergste.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten verkiezen voorkomen boven genezen. Rekening houdend met de risico’s, houden de westerse landen het voorlopig op dreigementen. Vooral bedreigingen van economische aard. De mogelijkheid ligt op tafel om het project voor de Nord Stream 2-gaspijpleiding te annuleren. Wat militaire dreigingen betreft, houden de westerse bondgenoten zich op de vlakte, want zo ver willen ze zeker niet gaan.

“Rusland bezit kernwapens”

Het is in deze gespannen sfeer dat de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, deze donderdag sprak op de Amerikaanse zender CNBC.

“Rusland is een grootmacht in verval, wat betekent dat het economisch belang van Rusland, zijn bbp, niet op gelijke voet staat met dat van veel andere landen in de wereld. Maar zelfs een economie in verval kan een bedreiging en een uitdaging vormen”, waarschuwde hij.

Een dreiging en een uitdaging die werkelijkheid wordt. “Voornamelijk omdat Rusland kernwapens heeft. Rusland investeert ook in moderne militaire capaciteiten, het ontplooit nieuwe hypersonische raketten en ook nieuwe raketten met nucleaire capaciteit die hier in Europa worden opgesteld. We moeten dit dus zeer serieus nemen”, benadrukte Stoltenberg.

Sterke steun voor Oekraïne

Rusland ontkent ten stelligste een aanval te plannen. Het land eist slechts één iets, en dat is niet van het minste: de belofte dat Oekraïne niet tot de NAVO zal worden toegelaten, ook al vraagt het land daar zelf naar. Het lidmaatschap van Oekraïne zou het de Verdragsorganisatie in staat stellen over militaire troepen te beschikken tot vlak bij de Russische grens, de NAVO is al sterk aanwezig is in de Baltische Staten. Bovendien zouden de Oekraïners heel goed gebruik kunnen maken van de NAVO-paraplu om de afscheidingsprovincies van Donbass (die volgens het Kremlin onder zijn bescherming vallen) terug te veroveren zonder dat de Russen rechtstreeks kunnen ingrijpen.

Donderdag ontving het hoofd van de NAVO de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in zijn hoofdkwartier in Brussel. Hij herinnerde Zelensky eraan dat de NAVO “geen compromissen zal sluiten over het recht van Oekraïne om zijn eigen weg te kiezen, over het recht van de NAVO om al zijn leden te beschermen en te verdedigen, en over het feit dat de NAVO een partnerschap met Oekraïne heeft.”

Stoltenberg noemde ook de Russische activiteiten aan de Oekraïense grens “ongerechtvaardigd, provocerend en destabiliserend”, en zei dat ze “de veiligheid van Europa ondermijnen”. “Elke nieuwe agressie tegen Oekraïne zal ernstige gevolgen hebben”, herhaalde hij, waarmee hij zich aan de recente retoriek hield van verschillende andere NAVO-leden.

“De laatste jaren hebben we herhaaldelijk agressieve acties van Rusland gezien. De NAVO-bondgenoten hebben laten zien dat zij in staat zijn te reageren. Sinds de illegale annexatie van de Krim door Rusland in 2014 hebben we onze collectieve defensie in een generatie enorm versterkt. En we zullen blijven doen wat nodig is om alle NAVO-bondgenoten te verdedigen en te beschermen,” zei hij.

Tegelijkertijd zei de secretaris-generaal van de NAVO dat de voorkeur moet worden gegeven aan de diplomatieke weg, door Rusland uit te nodigen voor een Raad over de Oekraïense kwestie. (lp)

Meer