Noodopvang tijdens afkoelingsweek raakt moeilijk rond: "Focus op kinderen van ouders met essentieel beroep"

Op deze laatste schooldag voor het begin van de vervroegde kerstvakantie is het nog alle hens aan dek om de noodopvang voor volgende week geregeld te krijgen. "Het zal op de meeste plaatsen wel lukken, maar het was niet gemakkelijk", zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) aan VRT NWS.

Op het vorige Overlegcomité is beslist dat de kerstvakantie een week vroeger dan normaal begint. Die zogenoemde afkoelingsweek is bedoeld om het aantal coronabesmettingen tegen te gaan, maar de extra week vakantie voor de kinderen is een streep door de rekening van veel ouders die niet meteen opvang hebben.

De lokale besturen organiseren daarom noodopvang, maar niet overal is het gemakkelijk om dat rond te krijgen. "Heel wat kinderbegeleiders zijn zelf uitgevallen door ziekte of quarantaine", zegt Debast. "Ook het gesprek met de scholen liep moeilijk omdat men gehoord had dat het om een extra week vakantie ging."

Heel wat kinderbegeleiders zijn zelf uitgevallen door ziekte of quarantaine

Daarom wordt de focus bij de meeste gemeenten gelegd op kinderen van wie de ouders niet thuis kunnen werken. "Denk maar aan mensen die in de zorg werken, afvalophalers of politieagenten", zegt Debast. "Er wordt voor gezorgd dat hun kinderen zeker worden opgevangen, net als kinderen in kwetsbare situaties waar het moeilijk gaat thuis."

Onze ploeg van "Het journaal" ging kijken in Overijse hoe ze daar de noodopvang organiseren:

Videospeler inladen...

Niet genoeg personeel beschikbaar

De gemeente Diepenbeek in Limburg bijvoorbeeld kan volgende week de voor- en naschoolse opvang regelen, maar heeft niet genoeg personeel beschikbaar om de dagopvang te organiseren. Heel wat medewerkers hebben daar namelijk nog voor het einde van het jaar vakantiedagen op te nemen. 

"Daarom hebben we een beroep gedaan op de scholen om bij te springen", zei schepen Jos Leroi (CD&V) daarover eerder deze week op Radio 2 Limburg. "Er is een overleg geweest en we hebben gevraagd welke leerkrachten op vrijwillige basis toch enkele uren dagopvang zouden willen doen." 

We voelen ons onder druk gezet, want we zitten natuurlijk in met onze school

Niet alle leerkrachten in Diepenbeek zijn blij met die beslissing. "We voelen ons onder druk gezet, want we zitten natuurlijk in met onze school en gaan dan toch maar weer opvang doen maar eigenlijk is het officieel een vrije week", klinkt het.

Ook de Christelijke Onderwijscentrale (COC) benadrukt dat het niet de bedoeling is dat leerkrachten worden ingeschakeld om opvang te doen.

Brussel schakelt scholen in

Ook in Brussel worden scholen ingeschakeld om opvang te organiseren. Voor het Nederlandstalige onderwijs gaan ruim 80 scholen zelf de opvang organiseren. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) gaat daarnaast nog bijspringen en op 11 andere plaatsen gratis noodopvang voorzien. Om de opvang te begeleiden, worden de monitoren van de VGC-speelpleinen ingezet.

Meest gelezen