Einde van een tijdperk: bekende kalenderboek Snoecks stopt ermee na 98 edities

Slecht nieuws voor de fans van Snoecks: het populaire jaarboek stopt ermee na 98 edities. De editie van 2022 zal de laatste zijn, maakt uitgeverij Scriptum bekend. De reden voor de stopzetting zou het plotse overlijden van hoofdredacteur Geert Stadeus zijn. Snoecks was vooral populair door de coverfoto’s van vrouwelijke modellen. 

Snoecks is een 500 pagina’s tellend jaarboek met een gelijknamige scheurkalender, en wordt al jarenlang in België en Nederland uitgebracht. De almanak zette vooral in op fotografie, reportages, cultuur en lifestyle. De eerste editie dateert uit 1923.

De Groote Snoeck’s Almanak verscheen voor het eerst in de jaren 20 in België en Nederland bij de Gentse familiedrukkerij Snoeck-Ducaju & Zoon. Het jaarboek stond toen vol verhalen en was volgens de uitgever een literaire variant van de “kleine blauwe” landbouwersalmanak, die al sinds de 18e eeuw door de drukkerij werd uitgegeven.

Uit het archief: In 1971 deed Serge Snoeck het verhaal van Snoecks uit de doeken in het programma "Zoeklicht".

Videospeler inladen...
De cover van 1925

Een almanak is een jaarlijkse publicatie met steeds terugkerende informatie op bepaalde gebieden, deels geordend volgens de kalender.

Minder literatuur, meer foto's

In de jaren 60 en 70 werd er minder focus gelegd op literatuur, en meer op fotografie, film, beeldende kunst en design. Ook de naam veranderde: uiteindelijk bleef er alleen “Snoecks” over. 

De cover van 1944

In 1944 verscheen de eerste vrouw op de cover, die toen nog getekend was. Later werden de covers van vrouwen een echt handelsmerk. Snoecks maakt sinds 2012 ook alternatieve covers voor een jonger publiek.

Nu, 98 edities later, stopt Snoecks ermee. De reden hiervoor is het overlijden van hoofdredacteur Geert Stadeus. Hij overleed eind november aan de gevolgen van een fietsongeval, nadat hij in een kunstmatige coma werd gehouden. De hersenschade bleek te groot, en Stadeus is niet meer wakker geworden.  

Hij schreef ook voor onder meer de tijdschriften Menzo, Humo, Maxim, Muziek & woord en de krant De Standaard. Daarnaast werkte Stadeus mee aan verschillende televisieprogramma’s, zoals "De slimste mens ter wereld", "De rechtvaardige rechters" en "In alle staten".

Hieronder nog een paar van de opvallendste covers: 

Meest gelezen