Drukte bij het zetten van vaccins. Het zal de volgende weken nog drukker worden.  ©  Jan Van der Perre

OVERZICHT. Hoe goed voorbereid zijn de vaccinatiecentra in provincie Antwerpen voor grote versnelling die regering inzet?

De boosterprikcampagne neemt de vlucht vooruit. In januari zullen er 700.000 tot zelfs 800.000 prikken per week worden gezet om de omikronvariant voor te blijven. Dus is het alle hens aan dek bij de vaccinatiecentra. Zij maken zich op voor een ongeziene versnelling, ook al betekent dat extra werk tijdens de feestdagen. Een overzicht:

Stad Antwerpen

De stad Antwerpen start vanaf vandaag, vrijdag met het uitbreiden van de capaciteit in het vaccinatiecentrum in Antwerp Expo. Daarvoor worden extra zalen in het complex in gebruik genomen. Vanaf volgende week zullen er 18.000 tot 20.000 mensen per dag geprikt kunnen worden met het herhalingsvaccin. Het streefdoel is om op het einde van de kerstvakantie iedereen die in aanmerking komt, geprikt te hebben. “Intussen bekijken we ook of het nodig is uit te wijken naar een grotere locatie, zoals bijvoorbeeld het Sportpaleis”, zegt schepen van Gezondsheidszorg Els van Doesburg (N-VA). “Op de locatie aan Kinepolis is er minder ruimte om uit te breiden. Daarom onderzoeken we of we het Sportpaleis als centraal vaccinatiecentrum in gebruik moeten nemen.”

Voorkempen 

Bij het vaccinatiecentrum Voorkempen (Brecht, Malle, Wijnegem, Schilde, Zandhoven en Zoersel) wordt de kerstpauze voor de vrijwilligers ingekort. Normaal zou het centrum tussen 23 december en 3 januari gesloten blijven, maar dat wordt nu verkort naar drie sluitingsdagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar. “Onze vrijwilligers stellen zich heel flexibel op. Op dit moment hebben wij nog altijd meer aanmeldingen voor vrijwilligers dan dat we er nodig hebben, dus hier stelt de versnelde campagne geen problemen”, aldus coördinator Pieter Poriau.

Mechelen en Sint-Katelijne-Waver

Het vaccinatiecentrum voor Mechelen en Sint-Katelijne-Waver is deze week naar een nieuwe locatie verhuisd. “We verhuisden van een oud ziekenhuisgebouw op de Zwartzustersvest naar een voormalige babywinkel op de Guido Gezellelaan. Daar is de capaciteit veel groter. Op de vorige locatie konden we 800 prikken per dag zetten, nu zijn dat er 1.600. Maar dat is de theorie. Want hoewel we er op infrastructureel vlak wel klaar voor waren en er voldoende vrijwilligers klaarstonden, hebben we die limiet de voorbije dagen niet bereikt. Dat het interval nu korter wordt, maakt dat er nu plots veel meer mensen in aanmerking komen. We zijn dan ook volop aan het uitnodigen”, zegt Goele Drijkoningen, centrumverantwoordelijke. Het vaccinatiecentrum blijft tussen de feestdagen ook open.

Willebroek 

Ook in het vaccinatiecentrum in de AED-gebouwen in De Veert in Willebroek wordt de capaciteit opgetrokken. Het centrum opent nu twee dagen in plaats van één dag per week. “Ook in de week tussen de feestdagen zijn we een dag geopend. Die beslissing is pas vandaag, donderdag genomen. Het is dus wel nog even afwachten of we aan genoeg vrijwilligers raken. Maar ik heb er vertrouwen in. Na nieuwjaar bekijken we of dat volstaat, of dat we nog extra dagen moeten openen”, zegt Lisa Podevijn.

Lier 

Vaccinatiecentrum Pallieterland in Lier blijft dicht tussen Kerstmis en Nieuwjaar. “Er zijn tijdens die periode onvoldoende medische en niet-medische profielen beschikbaar, onder meer door de toch wel late politieke beslissing. Op 3 januari hernemen we de campagne. Vanaf dan prikken we zes dagen op zeven, twaalf uur per dag. Daardoor zal de sluiting weinig tot geen impact hebben op de doelstelling om alle 18-plussers ten laatste tegen 31 januari een kans op een boostervaccin te geven”, zegt populatiemanager Joris Poels.

Bornem en Puurs-Sint-Amands 

Door de beslissing om de interval tussen de tweede en derde prik te verkorten, kunnen er in Bornem en Puurs-Sint-Amands zo’n 15.000 mensen uitgenodigd worden voor eind december. “We hebben daarom vier extra prikdagen ingepland”, zegt centrumverantwoordelijke Leen Lejon.

Zuiderkempen

“We hadden ons aan de wijziging verwacht en waren al beginnen kijken wanneer we extra dagen konden inplannen”, klinkt het bij voorzitter Pascal Kwanten van eerstelijnszone Zuiderkempen, met vaccinatiecentra in Geel en Zoerle-Parwijs (Westerlo). “Daarom plannen we voor woensdag 22 december al een extra prikdag in, ook voor de week tussen Kerstmis en Nieuwjaar komen er extra dagen bij.”

Turnhout en Ravels

Op de Philipssite in Turnhout en in de voormalige NAVO-hallen in Weelde (Ravels) wordt mogelijk toch op woensdag 29 en donderdag 30 december geprikt. “Gelukkig hebben we van in het begin gezegd dat we ons flexibel konden opstellen. We waren al aan het kijken of we voldoende bereidwillige professionals en vrijwilligers konden vinden om ook 29 en 30 december te prikken. Als het kan, gaan we dat zeker doen”, zegt Kris Bayens, voorzitter van Eerstelijnszone Kempenland.

Middenkempen 

Voor eerstelijnszone Middenkempen staat het nog niet vast of er prikdagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar volgen. “Het was onze intentie de vrijwilligers en de beroepskrachten die al een heel jaar in touw zijn tijdens de feestdagen wat rust te gunnen. Een tweede vraag die je daarbij moet stellen is of de mensen het zo leuk vinden om tussen de feestdagen een prik te krijgen”, zegt voorzitter Stefan Teughels. ELZ Middenkempen wil vanaf 3 januari zeven op zeven dagen 12 uur per dag vaccineren. Zo moet tegen eind januari een groot deel van de inwoners van Herentals, Herenhout, Vorselaar, Grobbendonk, Olen, Lille en Kasterlee een boosterprik hebben gekregen.

Mol 

Vaccinatiecentrum De Swaen in Mol had vooraf al bepaald dat het de hele vakantie door zou werken.

RupeLaar 

Een verkorting van de termijn of niet, vaccinatiecentrum RupeLaar voor de vijf Rupelgemeenten en Aartselaar houdt zich aan de geplande ‘kerstpauze’. “Onze medewerkers verdienen even rust”, zegt populatiemanager van RupeLaar Patrick Veeckmans. “We raden intussen wel iedereen aan zich te registreren op Qvax. Het is echt de manier voor wie versneld zijn boosterprik wil krijgen.”

Lint 

In het vaccinatiecentrum ZORA in Lint klinkt het dat tegen eind januari alle 18-plussers hun boosterprik moeten gekregen hebben en dat ze goed op schema zitten. “Dat de sfeer er nog goed inzit in het centrum, mag in de schijnwerpers worden gezet. Dat doen de vrijwilligers ook zelf, via een nieuwjaarsboodschap die ze klaarstoomden voor alle inwoners. Die nieuwjaarsboodschap wordt binnenkort online verspreid”, zegt Koen T‘Sijen, burgemeester van Boechout.

Noorderkempen 

Het vaccinatiecentrum Noorderkempen (Brasschaat, Kapellen, Kalmthout, Essen en Wuustwezel) gaat dit jaar nog 2.500 extra boosterprikken zetten “De uitnodigingen lopen wel zeer moeizaam omdat de programmatie nog volop bezig is. Mensen moeten vooral hun mail goed in de gaten houden, want de uitnodiging per brief kan mogelijk te laat komen”, waarschuwt Cindy De Roeve van het vaccinatiecentrum Noorderkempen.

Putte 

In vaccinatiecentrum Klein Boom in Putte is Chris Van Tongelen coördinator. Volgens hem is het niet haalbaar om tijdig genoeg mensen uit te nodigen dus gaat het centrum tussen Kerstmis en Nieuwjaar vijf dagen dicht. “Vrijdag worden wij pas officieel ingelicht over de nieuwe richtlijnen. De eerste uitnodigingen zouden dus ten vroegste maandag kunnen vertrekken. De tijd om iedereen te bereiken, is gewoon te kort. Het centrum een hele dag openen voor pakweg honderd mensen die je wel kunt bereiken, heeft geen nut. Ergens moet je toch rekening houden met de kosten en de baten”, zegt Van Tongelen.

Samengevat vindt de centrummanager dat de overheid voor een zoveelste keer achter de feiten aanholt. “Was deze beslissing vorige week al gevallen, dan hadden we nog de kans gehad om te schakelen. Bovendien is nu eerst de media verwittigd. Het zou ons leven een stuk makkelijker maken mocht men die gang van zaken omdraaien.” (jas, kma, kvro, ho, mph, mto, woad, bar, svds, rvre)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER