© Photo News

Na natte juni: geen weerrecords verbroken in juli

Juni 2016 was nog de natste junimaand ooit, maar de voorbije maand juli gaat op weergebied de annalen in als een maand met doorsnee waarden. De gemiddelde temperatuur en de neerslag waren normaal. Enkel het aantal onweersdagen bleef opvallend laag. Dat meldt het KMI maandag.

De gemiddelde temperatuur in Ukkel bedroeg in juli 18,3 graden Celsius en bleef daarmee lichtjes onder de normale waarde van 18,4 graden. Bij de gemiddelde maximumtemperatuur liep het verschil op tot bijna een halve graad: 22,6 graden tegenover normaal 23,0 graden. De gemiddelde minimumtemperatuur was met 14,2 graden dan weer iets hoger dan de normale waarde van 14,0 graden.

Achter de gemiddeldes gaan opvallende schommelingen schuil: op 15 juli daalde het kwik tot 8,8 graden, terwijl de temperatuur vijf dagen later, op 20 juli, opliep tot 31,6 graden. In totaal scheen de zon bijna 180 uur. Dat is ongeveer 21 uur minder dan normaal.

In juli regende het tien dagen. Het gemiddelde is veertien dagen. In totaal viel er 55,1 millimeter neerslag, minder dan het gemiddelde van 73,5 millimeter, maar zeker niet abnormaal volgens het KMI. Veruit de natste dag van de maand was 22 juli met maar liefst 21,5 millimeter neerslag. De streek tussen Rochefort en Bièvre in de provincie Namen en het oosten van de provincie Vlaams-Brabant kregen het meeste neerslag te verwerken.

Ons land telde in juli slechts acht onweersdagen. Het KMI noemt dat “zeer abnormaal” weinig, want het gebeurt maar om de tien à dertig jaar. Het gemiddelde aantal onweersdagen is dertien. Hagel viel er op twee dagen, water- en bliksemschade werd op vier dagen geregistreerd. 22 juli was daar telkens bij.

De gemiddelde windsnelheid voor Ukkel bleef met 3,0 meter per seconde dicht bij het gemiddelde. Gedurende 68 procent van de tijd kwam de wind uit het zuidwesten tot noordwesten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER