Radio 2 - ijsbeer uit chocolade

Chocolatier Bart Van Cauwenberghe uit Deinze maakt levensgrote ijsbeer van chocolade

In Astene, bij Deinze, heeft chocolatier Bart Van Cauwenberghe een levensgrote ijsbeer uit chocolade gesculpteerd. Hij staat in de etalage van zijn chocoladewinkel De Zwarte Vos. De chocoladen ijsbeer weegt 70 kilogram. "Er is vraag naar van de klanten, om zoiets moois te maken", legt Van Cauwenberghe uit. 

Chocolatier Bart Van Cauwenberghe uit Astene heeft op vraag van zijn klanten een levensgrote ijsbeer uit chocola gemaakt. Zij deden inspiratie op uit de Netflix-serie School of Chocolate. In die Amerikaanse wedstrijd trachten deelnemers zo mooi mogelijke sculpturen uit chocolade te maken. "De klanten hebben daar fraaie dingen gezien en wij wilden tonen dat we dat ook kunnen", vertelt Van Cauwenberghe trots. 

(lees verder onder de foto)

Radio 2 - chocolatier Bart Van Cauwenberghe

Bijna zoals architectuur

Om de ijsbeer van 110 centimeter te maken, combineerde Van Cauwenberghe de techniek van kleven met het weghalen van overtollige chocolade. "Daardoor kan je goed boetseren en redelijk echte figuren nabootsen", geeft hij mee. "Het is bijna zoals architectuur. De basisvormen zoals bollen en kubussen hebben we overgoten met fondant chocolade, zodat het stevig en sterk werd. Maar de vacht is natuurlijk gemaakt van witte chocola, met borstel en penseel al stempelend aangebracht." 

Showstuk

Voorlopig staat de ijsbeer nog in de etalage van Van Cauwenberghes chocoladewinkel, maar het uiteindelijke doel van het kunstwerk ligt nog niet vast. "Chocolade kan redelijk lang bewaren, zeker 10 tot 15 jaar, maar het verliest zijn smaak en aroma", zegt hij. "Meestal worden zulke sculpturen gebruikt als showstuk. We gaan nog zien wat er mee gebeurt, maar voorlopig is dat een groot vraagteken." Hoe dan ook, de chocoladen ijsbeer is een week geleden geassembleerd en zal nog goed smaken. 

Meest gelezen