Project tegen vogelsterfte aan hoogspanningslijn in Noordschote succes: "Van 113 naar 6 dode vogels"

Aan de hoogspanningslijn in Noordschote,  hangen sinds kort vogelkrullen, die de lijn beter zichtbaarder maken voor vogels. Het project om het aantal dode vogels terug te dringen, is een succes. "Voor sommige soorten is het aantal dode vogels met 95 procent verminderd", zegt Natuurpunt. 

Aan de hoogspanningslijn in Noordschote, een deelgemeente van Lo-Reninge, hangen sinds kort vogelkrullen. Die zijn bedoeld om de hoogspanningslijn zichtbaarder te maken voor de vogels, waardoor ze er minder zouden tegen vliegen en dan ook sterven. 

"Het project is een groot succes", vertelt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "We hebben die lijn onderzocht voor er vogelkrullen hingen. Toen waren er 113 vogels die ertegen vlogen. Nadat de hoogspanningslijn bebakend was, waren dat er nog maar 6. Afhankelijk van de soort vogel gaat het om een daling van 75 tot 95 procent dodelijke slachtoffers. 

Hoogspanningsnetbeheerder Elia belooft nu om de komende 10 jaar bijna 200 kilometer hoogspanningslijn in Vlaanderen van vogelkrullen te voorzien om de vogelsterfte te verminderen. 

Meest gelezen