© ATV

Ineos belooft 450 nieuwe jobs na vergunning voor omstreden fabriek: “We zetten een nieuwe milieustandaard”

Antwerpen -

Het chemiebedrijf Ineos reageert voor het eerst op de omgevingsvergunning die het donderdag van de provincie Antwerpen heeft gekregen voor zijn nieuwe fabriek Project One in de Antwerpse haven. “Onze ethaankraker zal de laagste koolstofvoetafdruk van Europa hebben”, zegt het bedrijf. Het belooft ook om 450 directe jobs en duizenden indirecte jobs te creëren.

“We hebben een stevig onderbouwd dossier ingediend waarbij we nauwgezet te werk zijn gegaan”, zegt John McNally, algemeen directeur van Project One bij Ineos. “De omgevingsvergunning is een opsteker voor ons team. De urgentie om de klimaatproblematiek aan te pakken, is vandaag voor iedereen duidelijk. Met Project One willen we een fundamenteel verschil maken. We kiezen voor de best beschikbare technieken die nu voorhanden zijn, en zorgen daarmee voor een nieuwe milieustandaard binnen onze sector. Onze ethaankraker zal de laagste koolstofvoetafdruk van Europa hebben: drie keer lager dan de gemiddelde Europese stroomkraker.”

Klimaatneutraal

Ineos wil in de komende jaren nog een stap verder gaan. “In het ontwerp van de installatie is de nodige flexibiliteit ingebouwd om andere technologieën te integreren, zodra deze matuur zijn, zoals koolstofafvang en -opslag. Project One wil zo klimaatneutraal worden binnen de tien jaar na de opstart van de kraker.”

Ineos belooft in Lillo, waar de fabriek wordt gebouwd, 450 directe jobs en duizenden indirecte jobs te creëren. De opening voor de fabriek is voorzien voor 2026.

Maar milieubewegingen zijn zeer kritisch voor Project One. Ze willen de omgevingsvergunning die Ineos heeft gekregen eerst nog bekijken, maar stellen al lang dat de fabriek sowieso slecht is voor het milieu. “Ineos gaat ethyleen produceren op basis van ethaan, dat wordt ontgonnen door schaliegas uit de grond te halen. De basis van Project One is dus een fossiele brandstof”, zei Tycho Van Hauwaert van Bond Beter Leefmilieu eerder in deze krant. “Dat is een groot probleem, want de fabriek zal verschillende decennia meegaan. Door de nieuwe fabriek van Ineos klampt de Antwerpse haven zich voor tientallen jaren vast aan een vervuilende grondstof.”

cwil

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER