© Jan Van der Perre

Sint-Romboutstoren staat de hele week in vuur en vlam voor De Warmste Week

Mechelen -

De Mechelse Sint-Romboutstoren staat de hele week in vuur en vlam. Figuurlijk dan toch en dat heeft natuurlijk alles te maken met De Warmste Week. De maker van de indrukwekkende projectie is videokunstenaar Aitor Biedma (44). “Ik ben heel blij, ‘Kunnen zijn wie je bent’ is ook een mooie boodschap”, zegt hij.

Sven Van Haezendonck

Met een druk op de knop is de Sint-Romboutstoren in vuur en vlam gezet voor De Warmste Week. ©  Jan Van der Perre

LEES OOK. Warmste Week gaat van start in Mechelen: “Er zijn hier heel wat bekende mensen die ik ken van televisie”

Biedma pendelt tussen Ibiza en de Dijlestad, maar vrijdag om klokslag 17u was hij er wat graag bij om de lancering van zijn kleurrijke projectie mee te maken. “Dit wilde ik al langer eens doen. Ik heb er acht dagen non-stop aan gewerkt, maar het was super leuk om te doen”, zegt de Mechelaar met Spaanse roots. Met de hulp van Visual Solutions speelde hij dat huzarenstukje klaar.

“Door onze toren in brand te steken, tonen we dat we écht de warmste stad zijn. Kunnen zijn wie je bent en samenleven in diversiteit in de breedst mogelijke betekenis is in Mechelen al vele jaren de rode draad in ons beleid”, vertelt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). Zaterdagochtend om 8u gaat De Warmste Week officieel van start met een radioshow vanop een drijvend ponton op de Dijle.

De mooie boodschap op de toren... ©  Jan Van der Perre

Om extra aandacht te genereren voor de talloze goede doelen, steekt Mechelen zijn toren iedere avond om 17u in symbolisch in brand. Vrijdagavond deed een delegatie van het stadsbestuur dat met hulp van Gloria Monserez, Kawtar Ehlalouch en Stéphan Tanganagba, de VRT-ambassadeurs van De Warmste Week.

“Steun de goede doelen”

De komende dagen krijgen ze hulp om de vlam aan te steken. De eerste ‘vlammendragers’ zijn leerlingen van basisschool Ursulinen die een mooie som geld inzamelden, de kinderburgemeester en de scouts van Thila Coloma. “We roepen iedereen op om in actie te komen voor de tweehonderd projecten: scan de vlam, steun de goede doelen en samen laten we de vlam op de toren branden”, zegt Kristof Calvo (Vld-Groen-m+), voorzitter van Mechelen Feest.

LEES OOK: Leerlingen van basisschool Ursulinen zamelen 7.000 euro in voor De Warmste Week

…heeft niet veel woorden nodig. ©  Jan Van der Perre

Zoals vele anderen had hij wel zin in een feestje, want er stond een winters alternatief voor Maanrock op het programma. “De pandemie besliste er anders over. Ik heb even gevloekt omdat we niet helemaal uit de bol kunnen gaan, maar de essentie van De Warmste Week blijft wel overeind. Dat is uiteindelijk waar het om draait: de warmte, de solidariteit en voor elkaar zorgen. Vanuit Mechelen willen wij heel Vlaanderen warm maken voor deze boodschap”, legt Calvo uit.

LEES OOK: Project dat anderstalige mama’s Nederlands leert geselecteerd voor De Warmste Week

Vlammetjes op de toren. ©  Jan Van der Perre

Alleen maar vlammetjes, grote en kleine in de vorm van hartjes. ©  Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen