© rr

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null

OPROEP. "Maak schoolomgeving verkeersveiliger"

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) steunt de oproepen tot een verkeersveilige schoolomgeving. Ze brengt daarbij een werkboek in herinnering dat in 2011 het levenslicht zag en dat goede praktijken verzamelt, maar ook maatregelen naar voren schuift over hoe een school tot een zo goed mogelijke omgeving komt.

Na het ongeval aan de schoolpoort waarbij een zesjarige ­Yamen om het leven kwam, klinkt de oproep om vracht­wagens in schoolomgevingen te verbieden opnieuw luider. “Dit was geen ongeval”, zegt mobiliteitsexpert Kris Peeters. “Het is een gevolg van beleidskeuzes die we weigerden te maken. Waarom verbieden we zware trucks aan de scholen rond half negen en vier uur niet?”

Koen Van Wonterghem van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen wil een stap verder gaan en schoolomgevingen volledig autovrij maken. “Vorig jaar zouden wij een proefproject starten om de schoolomgeving volledig verkeersvrij te maken. We hadden een enthousiaste gemeente en geëngageerde inwoners. Helaas gooide een schepen op het laatste nippertje roet in het eten. Beleidsmakers durven blijkbaar nooit een statement te maken.”

Vlaams minister van Onderwijs Crevits steunt de oproep voor een verkeersveilige schoolomgeving. “Werken aan een verkeersveilige schoolomgeving verdient de nodige aandacht”, klinkt het via Twitter. Ze brengt daarbij een lijvig werkboek onder de aandacht dat het Agentschap Wegen en Verkeer in 2011 uitbracht - Crevits was toen zelf bevoegd voor Mobiliteit en Openbare Werken - en dat “maatwerk aangepast aan de school” moet bieden.

Kent u zelf verkeersonveilige schoolomgevingen? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vergeet zeker uw naam, woonplaats en contactgegevens niet te vermelden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer