© Tom Palmaers

Dodelijk ongeval

Herdenkingsdienst voor verongelukte Kaat: “Je had een enorme liefde voor anderen”

Tongeren -

Zaterdag organiseerden de ouders van Kaat Swartebroeckx een herdenkingsdienst voor hun dochter die op 28 november verongelukte in Duitsland. De Sint-Gilliskerk in Tongeren was te klein voor de enorme volkstoeloop. Kaat raakte wereldwijd bekend door de duizenden dromenvangers die ze sinds haar 15de ontwierp voor kankerpatiëntjes.

De 23-jarige Kaat verongelukte op 28 november toen ze op weg was met haar man naar een Evangelische viering in het Duitse Wiesbaden. Omwille van de sneeuw en ijzel was ze op de pechstrook gestopt, maar hun auto werd door twee slippende wagens aangereden. Kaat was op slag dood. Haar man die was uitgestapt, bleef ongedeerd. De uitvaart van Kaat vond op 10 december in alle intimiteit plaats.

LEES OOK. Familie organiseert herdenkingsdienst voor verongelukte Kaat: “Iedereen is welkom”

Kaat veroverde de wereld toen ze in april 2014 startte met het ontwerpen van dromenvangers voor kankerpatiëntjes. Ze was toen amper 15 jaar. Om iedereen de kans te geven om ook afscheid van haar te nemen, organiseerden haar ouders zaterdag een herdenkingsdienst in de Sint-Gilliskerk in Tongeren. De kerk aan de Hasseltsesteenweg vlakbij Kaats ouderlijk huis bleek al snel veel te klein voor de massale opkomst. Een half uur voor het begin van de dienst waren alle zitplaatsen al ingenomen. De voorste zitbanken waren voorbehouden voor kinderen en ouders van de vereniging Dreamcatchers die Kaat oprichtte.

De viering - die ook via een livestream te volgen was - werd voorgeleid door Kris Vleugels van de Evangelische kerk van Bilzen. “Ik heb Kaat 23 jaar geleden in mijn armen opgedragen aan God en nu vertrouwen we haar weer toe aan Hem. Ze was een fantastische meid”, zei hij.

Liefde

De rode draad tijdens de viering was het diepe geloof van Kaat en haar intense liefde voor kinderen. Papa Wouter schetste het korte leven van zijn enige kind: “Als baby was je al perfect. In de kleuterschool bleek dat je erg gevoelig was voor overprikkeling. In een volle klas klapte je toen toe. Je dacht anders dan je klasgenoten door je onvoorwaardelijke liefde voor anderen. Met je dromenvangers bereikte je kinderen over de hele wereld.”

“Jouw droom was een opleiding Gezondheidswetenschappen. Je behaalde uiteindelijk twee masters. Vier maanden geleden ging je aan de slag in Maastricht als cognitieve gedragstherapeut, waar je een groep zou gaan begeleiden. Maar toen sloeg het noodlot toe. Hoe mooi was je toen we afscheid kwamen nemen en je een kusje konden geven. Er was nog zoveel dat we je wilden vertellen. We hadden jou een poos niet meer gezien en dat was een moeilijke periode, maar we zijn altijd een sterk team geweest. Je hebt mensen weten te verbinden, en wij willen jouw project verzetten.”

LEES OOK. Hoe de verongelukte Kaat (23) al op haar 15de een heldin werd voor kankerpatiëntjes

Roy Pantouw, pastoor van de Evangelische kerk in Genk, vergeleek het leven van Kaat met haar dromenvangers. “Die dromenvangers zijn gemaakt van één draad. En ook in het leven van Kaat was er één rode draad: de liefde. Haar passies waren geloof, hoop en liefde.” Nicht Karen beschouwde Kaat als haar kleine zus. “Ik heb een doos met allerlei spullen die ik van jou heb bewaard, maar ik heb ze nog niet durven openen. Jij bent een inspiratiebron voor vele anderen.”

Lijm tussen mensen

Na hartsvriendinnen Lisa en Lydia kwam meester Luc getuigen. Hij had Kaat tijdens haar vijfde en zesde leerjaarjaar in zijn klas. “Je was een lief, schattig, verlegen kind met oog voor de anderen. Je was de eerste die niet mee ging op zeeklas door de liefde voor je ouders. Jij was de lijm tussen de mensen en verzot op kleine kinderen. Jij, timide kind, groeide uit tot een persoonlijkheid die de wereld bereikt heeft.”

Omdat ranonkels de lievelingsbloemen waren van Kaat en omdat haar werk zal voortgezet worden, mochten de ouders van de kinderen met een dromenvanger een doosje met een ranonkelknol afhalen bij de ouders van Kaat. 

 Dirk Roefflaer

 ©  Tom Palmaers

 © Tom Palmaers

 © Tom Palmaers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer