© Reuters

Bikkelharde maatregelen in Nederland: alles op slot, thuisbezoek aan banden gelegd

Geen horeca, geen bioscopen of musea, geen winkels, een vervroegde sluiting van de scholen en een kerstfeest en petit comité. Dat is wat de Nederlanders te wachten staat vanaf zondag 5 uur ’s ochtends. Het nieuws is zaterdagavond aangekondigd op een persconferentie door premier Mark Rutte. “Tot tenminste 14 januari, dan zien we wel wat eventueel wel weer kan”, klonk het.

Bron: De Telegraaf

“We staan hier vanavond met een somber gemoed, en ik denk dat veel mensen die nu zitten te kijken, dat ook zullen voelen.” Zo begon premier Mark Rutte zijn toespraak zaterdag naar aanleiding van strengere maatregelen tegen de verspreiding van de omikronvariant. “Een ingelaste persconferentie, vier dagen na de vorige, dat belooft niet veel goeds. In een zin samengevat: Nederland gaat vanaf morgen nog een keer in lockdown, nog een keer op slot. Dat is onvermijdelijk vanwege de golf die met de omikronvariant op ons afkomt.” Ingrijpen is nodig “om erger te voorkomen”, aldus de regeringsleider.

Winkels toe, slechts twee contacten thuis

Vanaf morgen moet dus bijna alles dicht in Nederland. Het betekent voor veel noorderburen een schrale kerst, zonder bezoek aan restaurants, cafés, musea of andere cultuurinstellingen, en ook zonder shopping. Een kappersbezoek zit er ook niet in, net als andere niet-essentiële contactberoepen: onder andere de schoonheidsspecialisten en masseurs moeten de deuren sluiten.

Het basisonderwijs, de middelbare scholen en het hoger onderwijs sluiten een week eerder. Alsook de buitenschoolse opvang. Er is ook het dringende advies om thuis maar twee bezoekers te ontvangen van ouder dan 13 jaar, ook buiten mogen dat er maar twee zijn. Wel komt er een uitzondering voor de feesten: dan mogen de Nederlanders vier mensen ontvangen.

Voor essentiële zaken en diensten komt wel een uitzondering. Zo mogen de supermarkten, bakkers, drogisten, apotheken, banken en hypotheekverstrekkers de komende weken blijven draaien tot uiterlijk 20 uur ’s avonds. Ook blijft afhalen mogelijk in restaurants. De maatregelen zouden zeker tot 14 januari duren.

(Lees verder onder de foto)

 ©  EPA-EFE

Schrap zetten voor omikron

Vrijdag kreeg het kabinet van Rutte het advies om tot strengere maatregelen over te gaan om de opkomende omikronvariant te kunnen afremmen. En dat hoewel de besmettingscijfers in het land momenteel nog in dalende lijn zitten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht immers dat omikron vlak na de jaarwisseling delta inhaalt en het meest zal voorkomen in Nederland. Dat zou betekenen dat de verpleegafdelingen en de intensive cares zich weer schrap moeten zetten voor een nieuwe golf coronapatiënten, een golf die mogelijk groter is dan eerder. Om een nieuwe golf besmettingen zo veel mogelijk te dempen, werden dus nieuwe beperkingen geadviseerd. “Er zit een golf aan te komen die je nog niet in de cijfers ziet, maar als we nu niet ingrijpen, zijn we te laat”, aldus Rutte.

De Nederlandse corona-experts benadrukten tijdens de persconferentie hoeveel onbekende factoren er op de Nederlandse volksgezondheid afkomen door de sterk gemuteerde variant. “We weten niet hoe ziek je ervan wordt, en dat kan nog enige tijd duren voordat we data hebben. Dat ligt complex. We weten niet hoe de ziekenhuisbezetting zal zijn, maar in Engeland zien we wel een sterke toename van het aantal opnames.”

“Dat is een flinke tegenvaller, want dat zet ons terug. We weten ook dat de boostervaccinaties een opfrissing geven van het afweersysteem, waardoor de bescherming weer toeneemt. (...) Maar we maken ons te veel zorgen. En dus hebben we extra maatregelen geadviseerd, strenge maatregelen, helaas.”

De Telegraaf

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer