Nederlandse lockdown geldt ook voor het Glazen Huis daar: "Eigenlijk zitten we nu allemaal in hetzelfde schuitje"

Door de nieuwe strenge coronamaatregelen in Nederland zitten ook de presentatoren van het Glazen Huis, de solidariteitsactie van radiozender 3FM, in lockdown. Ook publiek is niet meer toegelaten bij de geplande concerten. "Maar we gaan door", vertelt presentator Frank van der Lende bij DWW Radio. "Het wordt nu misschien nog intiemer, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje."

We keren even terug in de tijd:
In Vlaanderen sloten presentatoren van Music For Life zichzelf voor de laatste keer op in een glazen huis in 2013, waarna de solidariteitsactie werd vervangen door De Warmste Week. In Nederland bestaat het concept al sinds 2004 en na een korte pauze van drie jaar, is het glazen huis dit jaar terug. Dj's van radiozender 3FM sluiten zich de week voor Kerstmis op en zamelen geld in voor een goed doel. Dat doen ze door, voor een vrije bijdrage, de favoriete plaatjes te draaien van de luisteraars. Het verzamelde geld schenken ze aan een goed doel: dit jaar is dat het Wereld Natuur Fonds, ze willen op die manier de strijd tegen de klimaatopwarming steunen.

"Het is ouderwets plaatjes draaien voor geld", vertelde presentator Frank van der Lende, gisterenavond aan Sander Gillis en Pien Lefranc op DWW Radio. De presentator zocht en vond een rustig plekje om even te bellen: het toilet van het Nederlandse Glazen Huis in Amersfoort.

Sinds vanmorgen heerst er een harde lockdown in Nederland, de presentatoren zagen het nieuws wel aankomen, maar waren toch geschrokken dat de nieuwe maatregelen zo snel zouden komen. "Rond half vijf vanavond hoorden we al dat het er slecht uitzag en om zeven uur uur bevestigde Mark Rutte tijdens een persconferentie dat het land opnieuw in een volledige harde lockdown zou gaan", aldus van der Lende.

Dj Frank van der Lende belt met DWW Radio vanop het toilet in het glazen huis:

Videospeler inladen...

"We wisten dat het erg was door de omikronvariant, maar we dachten dat er misschien pas actie zou ondernomen worden na de kerstvakantie, zodat mensen samen Kerst konden vieren", gaat van der Lende verder. Ook voor het Glazen Huis hebben de nieuwe maatregelen natuurlijk gevolgen, publiek is bijvoorbeeld niet meer toegelaten bij de optredens. "We hadden al zoveel maatregelen genomen om alles coronaproof te laten doorgaan, maar het heeft niet mogen zijn."

"Maar wij gaan door", zegt van der Lende enthousiast. "Want dat is het mooie aan het Glazen Huis, wij zitten eigenlijk net zoals de rest van Nederland al in lockdown. Plaatjes aanvragen en radio maken, dat gaat altijd door en misschien creëert het nu zelfs een intiemere sfeer omdat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten."

Meest gelezen