Hoogtepunten De Warmste Week: Emotionele cover van Kids With Buns en minister Dalle in gesprek met jongeren

Het thema van de solidariteitsactie De Warmste Week is dit jaar "Kunnen zijn wie je bent" en het kloppend hart van de actie, DWW Radio, zendt uit vanuit gaststad Mechelen. De Warmste Week zamelt voor deze editie geld in om 200 projecten te steunen die ervoor zorgen dat mensen echt zichzelf kunnen zijn. Volg hier doorheen de dag de hoogtepunten van De Warmste Week.

Kids With Buns brengt emotionele cover van "She" voor David Polfliet

Vanmiddag waren Amber Piddington en Marie Van Uytvanck van Kids With Buns te gast bij DWW Radio. Ze speelden er enkele nummers, maar voor het optreden vertelden de winnaars van de meest recente editie van "De Nieuwe Lichting" waarom kunnen zijn wie je bent voor hen zo belangrijk is.

"We hebben lang in de kast gezeten en we zouden heel veel gehad hebben aan artiesten die daar toen open over geweest zouden zijn, maar die waren er niet", vertellen ze bij Joris Brys en Kawtar Ehlalouch op DWW Radio. "Zeker niet in België of Nederland, in Amerika waren die er wel en daar keken we dan naar op Youtube, 's avonds in bed."

Amber Piddingtonen Marie Van Uytvanck van Kids With Buns
Toen ik vijftien was, had ik niemand om naartoe te stappen
Amber Piddington, Kids with buns

Nu zijn Amber en Marie zelf rolmodellen en dat hebben ze al aan der lijve ondervonden. "Deze zomer kwam er na een optreden een meisje naar ons die vertelde dat ze nog in de kast zat, maar dat ze heel veel had aan onze muziek", vertelt Marie. "Zoiets doet toch iets met je, dat die persoon de moed heeft dat aan jou te vertellen, terwijl niemand anders dat weet." 

"Ik zat in een gelijkaardige situatie toen ik vijftien was", vult Amber aan, "maar ik had niemand om naartoe te stappen. Ik vind het surreëel, maar ben zeer blij dat ik nu zelf die persoon kan zijn." Marie heeft tot slot nog een goede raad voor mensen die in dezelfde situatie zitten: "Laat je zeker niet pushen om uit de kast te komen, alles op zijn tijd." 

Beluister hier het hele gesprek met Kids With Buns:

Videospeler inladen...

In maart maakte Kids With Buns een cover van het nummer "She" van Dodie. Ze deden dat ter ere van David Polfliet, de homoseksuele man die net vermoord was in Beveren. Het originele nummer verbond de dames al nog voor ze elkaar kenden: "Het was het liedje waar we beide al wenend naar luisterden als tienermeisjes. We hebben de cover oorspronkelijk geschreven om onze emoties te uiten, maar toen we het speelden op een bijeenkomst (voor David) merkten we dat het mensen ook troost biedt. En dat doet veel voor ons."

Kids With Buns brengt hun prachtige en emotionele versie van "She":

Videospeler inladen...

"On the road", een podcast voor en met jongeren waarin ze "zichzelf kunnen zijn"

Laura Govaerts bezocht vandaag Young Fenix uit Antwerpen, een van de 200 projecten van De Warmste Week. "Young Fenix biedt inclusieve en divers-sensitieve hulpverlening, dat wil zeggen dat wij voor een inclusieve samenleving zijn en dat wij altijd voor iedereen klaar staan", vertelt Nora, een van de 30 vrijwilligers  van Young Fenix. 

Jongeren kunnen hun verhaal delen met Young Fenix via de hulplijn, maar ook via chat of sociale media zijn ze altijd bereikbaar. "Kunnen zijn wie je bent", het thema van De Warmste Week, ligt de vrijwilligers van Young Fenix nauw aan het hart: "We merkten tijdens de lockdown dat het mentaal heel moeilijk gaat met de jongeren en daaruit is Young Fenix ook ontstaan. Jongeren mogen bij ons laten zien dat ze niet OK zijn."

Bekijk hier het volledige gesprek met Nora en David van Young Fenix:

Videospeler inladen...

Young Fenix maakt ook een podcast voor jongeren. ""On the road" is een podcast door en met jongeren waarin we hun stem laten horen", vertelt David, ook vrijwilliger bij Young Fenix. Die jongeren gaan ze zelf opzoeken op pleintjes, bij verenigingen of scholen. "Het is makkelijk om iets te maken vanuit een kantoor, maar wij stellen ons in het midden, bij de jongeren, en samen met hen maken we de podcast", aldus David.

"On the road" is te beluisteren via Spotify, Apple Podvasts en Google Podcasts.

"Hoe zit 't?"

Vanmiddag gaan de 21 jongerenambassadeurs van De Warmste Week in Mechelen  in gesprek, met jong en oud, over het thema van De Warmste Week. Ze buigen zich over vragen als: "Hoe zit het met kunnen zijn wie je bent in Vlaanderen en Brussel?" en "Kan iedereen zijn wie die is?" Met die gesprekken willen de jongerenambassadeurs in actie komen om écht te luisteren en zonder oordelen in gesprek te gaan met elkaar.

Ook Vlaams minister voor Jeugd en Media Benjamin Dalle (CD&V) nam deel aan enkele gesprekken. Hij vertelt erover op DWW Radio bij Dorianne Aussems en Kirsten Lemaire. "Ik heb al enkele gesprekken gehad daarnet, een ervan was met Lotus Li, een 19-jarige uit Brugge die studeert aan de VUB in Brussel. Het viel me op hoe gemotiveerd zij was om dingen te veranderen. Ze wil echt de wereld veranderen, dat zie ik graag bij jonge mensen."

De afgelopen maanden waren voor uiteraard voor iedereen moeilijk, maar volgens Dalle hebben jongeren het het extra zwaar gehad. "Elke week, elke maand die voorbij gaat zouden jongeren iets nieuws moeten kunnen ontdekken: fuiven, sporten, naar de jeugdbeweging gaan, mensen leren kennen, ... En dat staat nu allemaal op pauze."

Bekijk hier het volledige gesprek met minister voor Jeugd Benjamin Dalle (CD&V):

Videospeler inladen...

Als minister kan je in het parlement niet hetzelfde doen als thuis in je pyjama

Tegelijk merkt Dalle wel meer veerkracht op dan vroeger. "Ik heb ook de indruk dat er nu meer aandacht is voor mentaal welzijn. Echt spreken met elkaar, eens vragen "Hoe is't?" is vanzelfsprekender geworden dan voordien", oordeelt de minister.

Tot slot vraagt Kirsten Lemaire zich nog af of een minister eigenlijk wel altijd kan zijn wie die wil zijn. "Bij publieke optredens moet je als minister altijd goed opletten wat je zegt, maar het blijft belangrijk dat je dat toch doet vanuit je eigen overtuiging en dat je authentiek blijft", antwoordt Dalle. "Maar in het parlement kan je natuurlijk niet doen, wat je thuis in je pyjama wel kan", voegt hij er met een knipoog aan toe.

Yule met een openhartige getuigenis over haar mama die uit het leven stapte

Yule Hermans vroeg op DWW Radio "Dead Boys" aan van Sam Fender. In het nummer zingt Sam Fender over vrienden uit z'n persoonlijke leven die geen oplossingen meer zagen en uit het leven stapten. "Ik ben zelf op jonge leeftijd mijn mama verloren en dit toen ik dit nummer voor het eerst hoorde sprak het me direct aan. Er is niet heel veel tekst, maar wat gezegd wordt, komt wel binnen en is voor mij heel herkenbaar."

Mijn broer en papa zijn typische mannen die alles voor zichzelf houden
Yule Hermans

Ze vertelt ook dat het moeilijk is om thuis over het verlies van haar mama te praten: "Mijn papa en broer zijn typische mannen die alles voor zichzelf houden", vertelt ze aan Peter en Fien. "Ik zou er soms samen willen over praten, maar ik begrijp natuurlijk ook dat het voor hen pijn doet om daarover te praten." 

Yule vertelt ook hoe een psycholoog haar door de moeilijke momenten in het leven helpt:

Videospeler inladen...

Peter Van de Veire herkent het verhaal over mannen die alles opkroppen en doet een oproep aan luisteraars die dat ook soms doen. "Venten, open je bakkes en zeg eens wat je voelt. Het kan zo veel deugd doen", zegt hij, terwijl Yule instemmend meeknikt.

Yule vertelt ook openhartig over hoe een psycholoog haar door de moeilijke momenten helpt. "Die helpt me de processen waarmee ik worstel of de triggers die ik heb te herkennen, zodat ik beter voorbereid ben wanneer er een moeilijk moment aankomt. Ik ben dit jaar bijvoorbeeld gaan samenwonen en dat is moeilijk, want dat is een moment waar je ouders normaal bij zijn. Maar soms gaat het ook gewoon veel beter natuurlijk", besluit ze positief.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn op De Warmste Week, ook Kanye West

Tijdens De Warmste Week mag iedereen een nummer aanvragen waarop die gewoon helemaal zichzelf kan zijn. DWW Radio kreeg ook al massaal veel verzoekjes, maar presentatrice Fien Germijns vond dat er nog iemand ontbrak, een wereldster die president wou worden en tegenwoordig door het leven gaat als Ye, maar we kennen hem vooral onder zijn vorige gedaante Kanye West.

(Kan)Ye West heeft niet zo lang geleden een appartement gekocht in Wijngemen. Maar Fien Germijns stelde vast dat Ye nog steeds geen verzoekplaat heeft aangevraagd voor DWW Radio. Om hem een klein duwtje in de rug te geven plaatste ze gisteren een groot billboard rechtover zijn appartement waarop in het groot te lezen staat: "Lieve Ye, natuurlijk mag je een liedje van Ye aanvragen." 

Fien Germijns: "Iedereen zou zichzelf even graag moeten kunnen zien als Kanye"

Videospeler inladen...

Fien en Peter dansen de dag in op "Waterval" van K3

Dag twee van De Warmste Week is een feit en net zoals gisteren nemen Peter Van de Veire en Fien Germijns als eerste plaats in de studio van DWW Radio. Van de Veire gaf bij de openingsshow gisteren al mee dat "Waterval" van K3 de plaat zou zijn die hij zelf zou aanvragen op DWW Radio, en hij was dan ook niet meer te houden toen hij het nummer zelf mocht draaien.

"Zijn we niet allemaal unicorns en dolfijnen?"

Videospeler inladen...

Meest gelezen