Coronacrisis Betoging Brussel

55 arrestaties na ontspoorde coronabetoging

Zowat 3.500 manifestanten trokken zondag door het centrum van Brussel om opnieuw te betogen tegen het Covid Safe Ticket (CST), de vaccinatie van kinderen en de vaccinatieplicht in de zorg. Tegen het einde braken alsnog rellen uit tussen betogers en politie, in totaal werden 55 mensen opgepakt.

blg, mju

Voor de derde keer trokken enkele duizenden mensen door de hoofdstad om hun ongenoegen te uiten over het coronabeleid. De politie houdt het op 3.500 deelnemers, volgens de organisatoren zijn het er liefst 50.000. Net als bij de eerste twee acties, op 21 november en 5 december, vertrok de betoging aan het Noordstation en eindigt ze aan het Jubelpark. Die eerdere betogingen werden telkens ontsierd door rellen en confrontaties met de politie en dat was opnieuw het geval. In het Jubelpark en op het Schumanplein kleedden tientallen betogers zich in het zwart om de politie aan te vallen met projectielen en vuurwerk.

Een reporter van Bruzz zag hoe mensen met bivakmutsen een grimmig kat- en muisspel speelden met de politie. De agenten die opgesteld stonden in de Kleine Wetstraat, werden bekogeld met vuurwerk, takken, kasseien en glazen flessen. De politie zette daarop traangas en dreef de relschoppers en de andere betogers met een grote troepenmacht het Jubelpark in. Met behulp van bereden politie werden alle aanwezigen in de richting van de Tervurenlaan gedreven. Omstreeks half vijf kwam het waterkanon in actie, even na 17 uur was de rust grotendeels teruggekeerd.

55 arrestaties

De lokale politie Brussel Hoofdstad-Elsene pakte in totaal 55 mensen op: het gaat om 48 administratieve aanhoudingen en zeven gerechtelijke aanhoudingen. Eén betoger raakte gewond en moest naar het ziekenhuis gebracht worden voor verzorging. ‘Er werden ook vijf meldingen gedaan van schade aan eigendommen’, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

De organisatoren, het collectief Belgium United for Freedom, hadden nochtans verklaard een vreedzame actie te willen voeren, met inzet van eigen stewards. De politie heeft heel wat mensen die het treinstation Brussel Noord verlieten, gecontroleerd op het bezit van verboden en gevaarlijke voorwerpen. Maar nog voor de start van de betoging was de sfeer al gespannen. De slogans waren niet minder grimmig, er werden nauwelijks mondmaskers gedragen.

Lees hier het meest recente coronanieuws

Brandweerlui

Aan het hoofd van de betoging stapten, net zoals de vorige keer een aantal brandweerlui. Een aantal van hen droeg een brandweeruniform mét helm, anderen droegen enkel een T-shirt met een brandweerlogo. ‘Vrijheid’ was/is wederom de rode draad in het discours van de manifestanten. De vorige keren bleek het om een bont allegaartje van antivaxers, extreemrechtse sympathisanten en ook natuurdenkers te gaan. Vandaag gaat het meer dan de vorige keren over de op til zijnde vaccinatie van kinderen jonger dan 12 jaar.

Woordvoerder Sarkis Simonjan van Belgium United for Freedom heeft geen problemen met het vaccin, wel met de verplichting ervan in de zorg. ‘Ook het CST gaat in tegen onze rechten en vrijheden’, zei hij eerder deze week. ‘Wie gevaccineerd is, krijgt met het CST toegang tot verschillende plaatsen, maar dat is geen garantie op een bescherming tegen besmetting.’

‘Burgerdebat’

Belgium United for Freedom vraagt om gehoord te worden door de regering en roept op tot een ‘burgerdebat’, waarbij inwoners hun grieven kunnen uiten en hun vragen op tafel leggen.

‘We begrijpen dat er een pandemie heerst en de vijand is het virus, maar er moet een debat mogelijk zijn over de manier waarop we dat virus bestrijden’, zegt Simonjan aan de start van de betoging. ‘Met de maatregelen die nu gehanteerd worden, creëert de politiek verdeeldheid, discriminatie en paranoia. We hebben een aantal ideeën en voorstellen maar dan moet de politiek wel naar ons luisteren. Zolang dat niet gebeurt, blijven we op straat komen.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook in Genk en Oostende kwamen mensen op straat, maar niet in dezelfde getale als in Brussel. De betoging trok via de kleine Ring en de Europese wijk richting Jubelpark. De politie sloot een tijdlang verschillende tunnels, waardoor her en der verkeersproblemen ontstonden.

De eerste betoging eind november deed liefst 35.000 mensen naar Brussel afzakken (volgens de organisatoren: 76.000). De politie verrichte een aantal arrestaties en verspreidde achteraf ook opsporingsberichten om de relschoppers te kunnen vatten. Er zouden volgens Bruzz ook vandaag al 13 arrestaties verricht zijn vóór de start, de eindbalans klokt af op 55.

De RTBF bericht dat een journalist ter plaatse is aangevallen op het einde van de manifestatie.